Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έλλειψη βουτύρου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται η Γαλλία, καθώς το κόστος παραγωγής του έχει εκτοξευθεί, με συνέπεια αυτή να μειώνεται και μαζί της να «εξαφανίζονται» από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και προϊόντα με βάση το βούτυρο.

Το βασικότερο αυτών, το κρουασάν, ένα παραδοσιακό γαλλικό έδεσμα, παρουσιάζει σημαντική έλλειψη στην αγορά, δεδομένου ότι πλέον η παραγωγή του είναι ασύμφορη για τους φούρνους και τις εταιρείες, οι οποίες ρίχνουν το βάρος της αύξησης κόστους στους καταναλωτές.

Όπως δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο Σαμίρ Κιτσού, ιδιοκτήτης παραδοσιακού αρτοποιείου στο Παρίσι, πλέον η παραγωγή κρουασάν κοστίζει πάνω από 6 ευρώ το κιλό. Ο ίδιος δεν έχει προς το παρόν αυξήσει την τιμή που πουλά το γαλλικό έδεσμα, όμως παραδέχεται ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει σύντομα.

«Η αποκατάσταση των ζωικών λιπών έχει προκαλέσει μία έκρηξη στη ζήτηση βουτύρου σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Τζέραρντ Κάλμπριξ, επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων στην Ένωση Γάλλων παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η αναταραχή στην αγορά βουτύρου άρχισε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάργησε το σύστημα ποσοστώσεων γάλακτος το 2015. Η κίνηση προκάλεσε αρχικά μια «πλημμύρα» στις προμήθειες γάλακτος, προκαλώντας κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών που ώθησαν τους γαλακτοπαραγωγούς να μειώσουν στη συνέχεια την παραγωγή τους. Η μείωση της παραγωγής ήρθε την ώρα που το βούτυρο άρχισε να κατακτά τη Δύση, έπειτα από έρευνες που υποδηλώνουν πως τα κορεσμένα λίπη – τα οποία συνδέονται με καρδιακές παθήσεις – δεν είναι τόσο επιβλαβή όπως θεωρούνταν μέχρι πρότινος.

Το θέμα έφθασε ως το Κοινοβούλιο με τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ να σημειώνει πως έμποροι λιανικής πώλησης και οι προμηθευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε προσαρμογές των τιμών προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς.