Και ίσως να την έχετε διαπράξει κι εσείς εάν έχετε επισκεφθεί την «Πόλη του Φωτός» και φωτογραφίσατε τον Πύργο του Άιφελ τη νύχτα. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, στη Γαλλία είναι παράνομη η φωτογράφηση του γνωστότερου μνημείου της Γαλλίας και της γαλλικής πρωτεύουσας!

Ο λόγος είναι ότι ο Πύργος του Άιφελ έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα για την όψη του. Έτσι, η φωτογράφισή του αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη που τον σχεδίασε!

Γιατί όμως εάν φωτογραφίσεις τον Πύργο του Άιφελ την ημέρα, δεν υπάρχει καμία παράβαση; Και πάλι ο νόμος και οι παραξενιές του έχουν την απάντηση.

Τα πνευματικά δικαιώματα διαρκούν 70 χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη. Ο Γουστάβος Άιφελ πέθανε το 1923 και η προστασία της εικόνας του πύργου έληξε το 1993. Όμως ο νυχτερινός φωτισμός του μνημείου εγκαταστάθηκε το 1985, οπότε θεωρείται διαφορετικό καλλιτεχνικό αντικείμενο και προστατεύεται χωριστά.

Με άλλα λόγια, όποιος θέλει να φωτογραφίσει το κορυφαίο γαλλικό μνημείο τη νύχτα θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα άδεια, ώστε να είναι εντός του νόμου και να μη βρεθεί... μπλεγμένος. Μάλιστα, με βάση το γράμμα του νόμου,ακόμη και η ανάρτηση της φωτογραφίας στα social media μπορεί να επιφέρει προβλήματα στον χρήστη, αν βέβαια γίνει αντιληπτός.

Ωστόσο, αν και ο νομοθέτης είναι ξεκάθαρος, το γαλλικό δικαστήριο δεν έχει επιβάλει ποτέ ποινή για το συγκεκριμένο παράπτωμα. Και μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει, ειδικά εάν οι φωτογραφίες δεν προορίζονται για εμπορική αξιοποίηση.