Η 11χρονη κόρη της φυλακισμένης μπλόγκερ «Μητέρα Μανιτάρι» (Mother Mushroom) απηύθυνε έκκληση στην «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ να βοηθήσει στην απελευθέρωση της μητέρας της, ενόψει και της επίσκεψης του συζύγου της προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Βιετνάμ τον επόμενο μήνα.

Η χθεσινή ανάρτηση της χειρόγραφης επιστολής στο Facebook έστρεψε την προσοχή στη μεγαλύτερη εκστρατεία καταστολής των αντιφρονούντων που έχει εξαπολυθεί στο Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια, ιδίως ενόψει της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας –Ειρηνικού (APEC) τον Νοέμβριο.

Η 37χρονη Νγκουγιέν Νγκοκ Νχου Κουνχ, γνωστή ως «Με Ναμ» (Μητέρα Μανιτάρι) είναι μία από τις σημαντικότερες ακτιβίστριες στο Βιετνάμ και καταδικάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε 10ετή κάθειρξη για τη δημοσίευση απόψεων και ειδήσεων που στρέφονται κατά του κράτους. Μεταξύ των επίμαχων δημοσιευμάτων της «Με Ναμ» ήσαν και αυτά που αφορούσαν θανάτους κρατουμένων από την αστυνομία.



Η κόρη της Νγκουγιέν Μπάο Νγκουγιέν, γνωστή με το υποκοριστικό «Μανιτάρι», αναφέρεται στην επιστολή της στην επίσκεψη του Τραμπ στο Βιετνάμ και στην βράβευση της μητέρας από τη Μελάνια τον περασμένο Μάρτιο με το Διεθνές Βραβείο Θαρραλέων Γυναικών, που προκάλεσε την οργή του Ανόι.

«Παρακαλώ, βοηθήστε την οικογένειά μου να ξαναενωθεί, γιατί το γνωρίζω πως η μητέρα μου δεν έκανε τίποτε κακό», τονίζεται στην επιστολή της μικρής που δημοσιεύθηκε στην σελίδα Facebook της μητέρας της. «Αγαπάμε τη μητέρα μας τόσο πολύ και θέλουμε μόνο να γυρίσει κοντά μας», τονίζει η Νγκουγιέν, που κλείνει τα 11 χρόνια της αύριο.

Τουλάχιστον 17 αντιφρονούντες έχουν συλληφθεί τον τελευταίο χρόνο σε μία επιχείρηση καταστολής που εξαπολύθηκε μετά τις αλλαγές στην ιεραρχία του κυβερνώντος κόμματος και μία σειρά από κινητοποιήσεις υπέρ του περιβάλλοντος.