Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις  από τις δικογραφίες των πρώην συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για τυχόν εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Με εκτενές ρεπορτάζ της η Washington Post ταυτοποιεί τα πρόσωπα της καμπάνιας του Τραμπ που αναφέρονται στη δικογραφία του Τζορτζ Παπαδόπουλος και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τις επαφές του Παπαδόπουλος με Ρώσους παράγοντες και την προσπάθεια του να κλείσει τουλάχιστον μια off the record συνάντηση στη Μόσχα.

Ο βασικός συνομιλητής του Παπαδόπουλος ήταν ο Σαμ Κλόβις, αναπληρωτής επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ, όπως επιβεβαίωσε στην WP και η συνήγορος του.

Ο Παπαδόπουλος είχε ανταλλάξει email με τον Κλόβις και άλλους υπεύθυνους στην καμπάνια στα οποία τους αφηγείται συνάντηση που είχε στις 24 Μαρτίου του 2016 στο Λονδίνο με έναν άντρα που αναφέρεται ως «καθηγητής» και μια Ρωσίδα που την ανέφερε ως «ανιψιά του Πούτιν».

Σύμφωνα με την WP και άλλα μέσα ο καθηγητής είναι ο Τζόζεφ Μίφσουντ, που εμφανίζεται να διδάσκει σε ένα αγγλικό πανεπιστήμιο ωστόσο το βιογραφικό του δεν δίνει πληροφορίες για το ακαδημαικό του παρελθόν. Αυτό ωστόσο που μπορεί να βρει κανείς είναι ότι εργαζόταν ως κυβερνητικός σύμβουλος στη Μάλτα κι ότι έχει γράψει αρκετά άρθρα που επαινούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική του. Ο Μίφσουντ δεν έχει διαψεύσει ότι έκανε αυτές τις συναντήσεις αλλά δηλώνει μόνο πως οι σχέσεις του με τη Ρωσία είναι αποκλειστικά ακαδημαικές.

Η γυναίκα που συνάντησε ο Παπαδόπουλος δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί από τις πληροφορίες που ως τώρα έχουν βγει στο φως, ωστόσο από τα αποσπάσματα της δικογραφίας που είναι γνωστά στα ΜΜΕ, ο ίδιος κατέθεσε πως στην πορεία διαπίστωσε πως δεν πρόκειται πράγματι  για ανιψιά για Ρώσου προέδρου. Ο Παπαδόπουλος έχει καταθέσει μεταξύ τους αλληλογραφία με την οποία προσκαλεί τον Τραμπ και την ομάδα του, εκ μέρους της κυβέρνησης της Ρωσίας, να επισκεφθούν τη Μόσχα όταν λάβει επισήμως το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.  

Στα email του ο Παπαδόπουλος αφηγείται πως ο «καθηγητής» τον είχε συστήσει εν τω μεταξύ και στον Ρώσο πρέσβη. Στη συνάντηση συζήτησαν για την οργάνωση ενός off the record ραντεβού «μεταξύ ημών και της Ρωσικής ηγεσίας για να συζητήσουμε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στην προεδρία Τραμπ ». Ο Κλόβις απάντησε, επίσης γραπτώς, στον Παπαδόπουλος ότι έχει κάνει «εξαιρετική δουλειά» και ρητώς τον ενθάρρυνε να κάνει το off the record ταξίδι στη Ρωσία, αν τελικά είναι εφικτό.

Η συνήγορος του Κλόβις δεν διαψεύδει τις απαντήσεις του πελάτη της αλλά τις αποδίδει στους ευγενικούς του τρόπους. Είπε πως ούτως ή άλλως ισχύουν αυστηροί κανόνες που απαγορεύουν ταξίδια στο εξωτερικό με την ιδιότητα του εκπροσώπου καμπάνιας, τόνισε ωστόσο ότι «ο κ. Κλόβις δεν θα μπορούσε να απαγορεύσει από έναν Αμερικανό πολίτη να ταξιδέψει στο εξωτερικό ιδιωτικώς».

Στη δικογραφία  του Παπαδόπουλος περιλαμβάνονται επίσης αρκετά email που είχε στείλει στον υπεύθυνο εκστρατείας του Τραμπ, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, με τα οποία τον ενημέρωνε για το αυξημένο ενδιαφέρον  υψηλά ιστάμενων προσώπων από τη Ρωσία στην καμπάνια του Τραμπ, στις προτάσεις του Πούτιν να φιλοξενήσουν τον Τραμπ και την ομάδα του στη Μόσχα για συζητήσεις, καθώς και μια πρόσκληση από πρόσωπο που συνδέεται με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.