Η κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει βυθίσει τη Γερμανία σε πολιτική αβεβαιότητα και έχει εγείρει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών.

Ακόμα και σε αυτό το ζήτημα όμως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Χαρακτηριστικό της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι το γεγονός πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ νέας εκλογικής διαδικασίας, κάτι που δεν αποδέχεται όμως ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Πέτερ Άλτμαϊερ, κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Επίσης, πλέον είναι αμφίβολο αν η Μέρκελ θα καταφέρει να βρεθεί για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι το CDU έχει λάβει εντολή να κυβερνήσει, ενώ πρόσθεσε ότι τα κόμματα πρέπει να απαντήσουν στην έκκληση του ομοσπονδιακού προέδρου Φραν-Βάλτερ Στάινμαϊερ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμαχήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι προτιμά τη διεξαγωγή νέων εκλογών αντί μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος, ενώ και οι υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους.

Απέναντι από τη Μέρκελ ο Σόιμπλε

Ο πρώην στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ και πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε φαίνεται πως δεν αποδέχεται την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ για νέες εκλογές και στέκεται ουσιαστικά απέναντί της.

Πλέον, από τον ρόλο του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επιθυμεί νέα προσφυγή στις κάλπες, αλλά ζητά από τα γερμανικά κόμματα να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές μετά την κατάρρευση των τριμερών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη μία Γερμανία που να είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και, όπως εμείς έχουμε ανάγκη από ισχυρούς εταίρους, οι γείτονές μας θέλουν επίσης έναν αξιόπιστο εταίρο στο πλευρό τους».

Δημοσκόπηση δείχνει τι θέλουν οι Γερμανοί

Η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv. Πιο συγκεκριμένα, το 45% τάσσεται υπέρ των νέων εκλογών, το 27% υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών και το 24% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών.

Εάν γίνονταν νέες εκλογές, τα αποτελέσματα δεν θα διέφεραν όμως από εκείνα των εκλογών του Σεπτεμβρίου: Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα ήταν οι Πράσινοι (Die Gruenen), οι οποίοι θα ελαμβαναν 12% (στις τελευταίες εκλογές έλαβαν 8,9%), η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) θα υφίστατο μείωση και θα ελάμβανε 31% (32,9%), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα σημείωναν μικρή αύξηση και θα λάμβαναν 21% (20,5%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) επίσης μικρή μείωση 10% (10,7%), η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε περίπου το ίδιο ποσοστό 9% (9,2%), το δε ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 12% (12,6% στις περασμένες εκλογές).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς, το 53%, δεν έχουν κατανόηση για την απόφαση των Φιλελευθέρων να διακόψουν τις διερευνητικές συζητήσεις για τη συγκρότηση συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα».

Τέλος, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της κ. Μέρκελ ως υποψήφιας καγκελαρίου των Χριστιανοδημοκρατών. Mεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός της (CDU) το ποσοστό είναι 85%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του βαυαρικού βραχίονά του, του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), 69%.