«Όσο περισσότερα κάνει η Ελλάδα τόσο λιγότερο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στη Γερμανία». Με αυτή την απλή φόρμουλα περιέγραψε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ελέγχους των πτήσεων από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια. Με άλλα λόγια, αν οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν σωστά τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια και απαγορεύουν σε άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα την επιβίβαση σε πτήσεις για τη Γερμανία, τότε θα καταργηθούν και οι έλεγχοι στις πτήσεις από την Ελλάδα.

Ταλαιπωρίες επιβατών

Στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Άνεγκρετ Κορφ παραδέχτηκε ότι μετά την επιβολή των ελέγχων οι επιβάτες σε πτήσεις από την Ελλάδα ταλαιπωρούνται αρκετά. Όπως τόνισε όμως, ο έλεγχος περιορίζεται στα «απολύτως αναγκαία», δηλαδή οι συνοριακοί συγκρίνουν συνήθως μόνο τη φωτογραφία στην ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου. Επίσης οι καθυστερήσεις και η δημιουργία ουρών αφορούν μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι Αρχές και το υπουργείο καταβάλλουν «στον μέγιστο δυνατό βαθμό» προσπάθειες ώστε να αποφεύγονται προβλήματα.

Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες επιβατών πως οδηγήθηκαν σε χώρους των αεροδρομίων που προβλέπονται για όσους έρχονται από προορισμούς εκτός Σένγκεν, η Α. Κορφ δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη στα μεγάλα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αλλά σε μικρότερα τα οποία δεν διαθέτουν πάντα τους αναγκαίους χώρους. Στόχος του υπουργείου της είναι πάντως ο έλεγχος να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση στους χώρους όπου εξυπηρετούνται οι αφίξεις από κράτη του Σένγκεν.

Σε 3.200 άτομα απαγορεύτηκε η πτήση

Αναφερόμενη στην ελληνογερμανική συνεργασία στο ζήτημα των ελέγχων στα αεροδρόμια, η κα Κορφ τόνισε πως είναι «καλή». Εδώ και χρόνια Γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί υπηρετούν στα ελληνικά αεροδρόμια. Η αποστολή τους είναι σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους να παρεμποδίζουν άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα εισόδου να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα για τη Γερμανία. Κατά αυτό τον τρόπο κατάφεραν, σύμφωνα με την Άνεγκρετ Κορφ, να «αποκλείσουν από την πτήση» 3.200 άτομα κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Πηγή: Deutsche Welle