Ο Mάριο Σεντένο είναι πορτογάλος οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο οποίος είναι ο σημερινός υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας από τις 26 Νοεμβρίου 2015. Προηγουμένως, είχε υπάρξει μέλος του ΔΣ και οικονομολόγος της Τράπεζας της Πορτογαλίας με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Η Ευρωπαϊκή πορεία του Σεντένο


Όντας βαθύτατα λάτρης του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ο Μάριο Σεντένο εργάσθηκε κατά το παρελθόν σε αρκετους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Ενδεικτικά αποτέλεσε Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η συμβολή του στον ESM(Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), στον οποίο διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επιπροσθέτως δεν θα μπορούσε κάποιος να μην αναφέρει και το γεγονός πως η Παγκόσμια Τράπεζα ήταν ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του όντας Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

--

Από την άλλη πλευρά αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2014 ο Centeno ήταν καθηγητής στο ISEG, University de Lisboa, και εργάστηκε ως σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, υπηρέτησε ως κύριος σύμβουλος της οικονομικής πολιτικής του σοσιαλιστή ηγέτη António Costa, συντονίζοντας το σοσιαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα πριν από τις εκλογές του 2015.

Τέλος ο νέος πρόεδρος του Eurogroup είναι συγγραφέας έχοντας κάνει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενώ βιβλία και κεφάλαια βιβλίων που σχετίζονται με τους τομείς ενδιαφέροντός του, όπως η οικονομία της εργασίας, η οικονομετρία, η μικροοικονομία και η θεωρία των συμβάσεων, έχουν αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς συζήτησης.