Τη δημιουργία μιας «μαύρης λίστας» φορολογικών παραδείσων σχεδιάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Μετά από τις αποκαλύψεις εξωχώριων σχημάτων φοροδιαφυγής από εταιρείες και ιδιώτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μήνες προσπαθεί να τρέξει μια διαδικασία δημιουργίας με λίστα φορολογικών «παραδείσων» στο εξωτερικό, προσπαθώντας να αποθαρρύνει τον σχηματισμό εικονικών δομών στο εξωτερικό, που βοηθούν εταιρείες και ιδιώτες να αποκρύπτουν παράνομες δραστηριότητες.

«Θα υπάρξει, ελπίζω, μια λίστα που θα περιλαμβάνει περίπου 20 χώρες, οι οποίες παρά τους δέκα μήνες συνομιλιών δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες δεσμεύσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα Φορολογικά Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες.

Στις προθέσεις της Ε.Ε. είναι να δημιουργηθεί και μια δεύτερη «γκρίζα» λίστα περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που έχουν δεσμευτεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες προκειμένου να συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διαφάνεια και τη συνεργασία (τα ονόματα των περιοχών δεν αποκαλύφθηκαν). Η λίστα αυτή, σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, θα περιλαμβάνει 40 χώρες.

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, οι υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν τη μαύρη λίστα που περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα, το Μακάο, τον Παναμά, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα Μπαρμπέιντος, το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Γρενάδα, τους Νήσους Μάρσαλ, τα Παλάου και τη Σεντ Λουσία.

Η τελική λίστα θα περικοπεί από τους υπουργούς από την Ε.Ε., που θα αποφασίζουν και για τις κυρώσεις σε βάρος των χωρών, με τα κράτη της Ε.Ε. να μην είναι πάντως στη λίστα, καθώς δεν θεωρούνται φορολογικός «παράδεισος».

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος που έχει η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, που προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 20%.