Οι καταθέσεις του Ρεζά Ζαράμπ στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έχουν προκαλέσει τον τρόμο στη τουρκική κυβέρνηση και χθες η αστυνομία της χώρας προχώρησε σε 17 συλλήψεις ανθρώπων που φέρεται να είχαν σχέση με τον Τουρκο-ιρανό επιχειρηματία.

Οι αποκαλύψεις του για τα σκάνδαλα διαπλοκής είναι κάτι που η κυβέρνηση Ερντογάν έτρεμε τα τελευταία τρία χρόνια και είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να στον στείλουν πίσω στην Τουρκία για να δικαστεί.

Ο Ζαράμπ αποφάσισε ωστόσο να συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές και να δώσει ό,τι στοιχεία έχει, με τις τουρκικές Αρχές να εστιάζουν τις έρευνές τους πάνω σε τρεις από τους κρατούμενους. Αυτοί φέρονται να παρέδωσαν έγγραφα στην αμερικανική δικαιοσύνη, τα οποία πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν στη δίκη που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζαράμπ είναι μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση, καθώς φέρεται να δωροδόκησε τον υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας πριν μερικά χρόνια, προκειμένου να κάνει δουλειές με χρυσό στο Ιράν.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για σκηνοθετημένη δίκη και συνωμοσία εναντίον της χώρας, με τις Αρχές να προχωρούν στην κατάσχεση της περιουσίας του Ζαράμπ στην Τουρκία.