Τις πύλες της κολάσεως άνοιξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς, στην Παλαιστίνη, καλεί από την πρώτη στιγμή σε ιντιφάντα, ενώ ο μοναδικός ηγέτης του κόσμου που χαιρέτισε την ανακοίνωση του Τραμπ ήταν ο ηγέτης του Ισραήλ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και από περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει για να αξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή, καθώς όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου ζητούν αυτοσυγκράτηση από τις εμπλεκόμενες πλευρές.  

Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, μέλη της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να πλήξουν ισραηλινό έδαφος. Οι ρουκέτες δεν βρήκαν τον στόχο τους, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, ωστόσο, η κίνηση και μόνο ήταν ικανή για να δώσει σύνθημα χρήσης αληθινών σφαιρών εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, ένα τεθωρακισμένο και ένα στρατιωτικό αεροσκάφος του Ισραήλ στοχοθέτησαν «δύο στρατιωτικές θέσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιος ελέγχει αυτές τις «θέσεις».