Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις αυτές που οργανώθηκαν μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής. Οι κινητοποιήσεις πάντως φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο αναμενόταν μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε οργή και κατακραυγή στον αραβικό κόσμο.

Στην Ιορδανία, τη μοναδική αραβική χώρα, εκτός από την Αίγυπτο, που έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, το 1994, περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα όπως "Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης", ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με ζωγραφισμένες τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κάτω από τις οποίες είχαν γράψει τη φράση "Να πάτε στο διάβολο". Ζήτησαν επίσης να κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Στο Κάιρο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, περιστοιχισμένοι από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, διαδήλωσαν στο τέμενος Αλ Αζχάρ. "Θα θυσιάσουμε την ψυχή και το αίμα μας για σένα, Αλ Άκσα", φώναζαν, αναφερόμενοι στο τέμενος που βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών (Όρος του Ναού στα εβραϊκά) στην Ιερουσαλήμ. Και σε αυτή τη διαδήλωση, κάηκαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.

"Η Ιερουσαλήμ είναι ισλαμική και αραβική", δήλωσε ο Αμπάς Σούμαν, ο αναπληρωτής του μεγάλου ιμάμη του Αλ Άζχαρ, στο κήρυγμά του. Μολονότι καταδίκασε την ανακοίνωση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι "τώρα δεν είναι ώρα για διαμαρτυρίες αλλά για αποφάσεις".

Στον Λίβανο, χιλιάδες μέλη ισλαμικών και αριστερών κομμάτων, αλλά και πολλοί Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια πορεία στη Βηρυτό. Ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Τραμπ και αμερικανικές σημαίες, τις οποίες είχαν διαγράψει με ένα μεγάλο, κόκκινο Χ. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε τρεις από τους 12 παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου.

Στη γειτονική Συρία, παρά τον πόλεμο, Σύροι και Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια διαδήλωση κατά της απόφασης του Τραμπ.

Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαντρ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Άραβες". Και σε αυτή τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά

Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας ενώ συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι δύο Παλαιστίνιοι είναι οι πρώτοι που σκοτώνονται στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε προχθές. Ο Μαχμούντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, σκοτώθηκε ανατολικά του Χαν Γιούνες, κοντά στον φράχτη ασφαλείας που κλείνει ερμητικά τα σύνορα του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ένας δεύτερος, που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, σκοτώθηκε υπό παρόμοιες περιστάσεις στο ανατολικό τμήμα της περιοχής.

Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ

Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν σήμερα εναντίον του Ισραήλ μετά την αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους, ενώ ένας θρησκευτικός αξιωματούχος κάλεσε τους Παλαιστινίους να εξεγερθούν.

Η δημόσια ιρανική τηλεόραση έδειξε χιλιάδες ανθρώπους και διαδηλώνουν μετά την προσευχή της Παρασκευής στους δρόμους της Τεχεράνης και σε άλλες πόλεις.

Οι διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» και μερικοι έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

«Η Αλ-Κουντς (Ιερουσαλήμ) είναι δική μας», «Θα σταθούμε όρθιοι μέχρι την εξάλειψη του Ισραήλ», έγραφαν πανό.

«Ο Τραμπ διέγραψε μεμιάς 70 χρόνια διαπραγματεύσεων» για την ειρήνη, δήλωσε από την πλευρά του ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ο Αχμάντ Χαταμί, μέσα στο τέμενος Μοσάλα, το μεγαλυτερο της πόλης.

Ο αμερικανός πρόεδρος «απέδειξε πως η λύση στο πρόβλημα της Παλαιστίνης είναι μόνο η ιντιφάντα», πρόσθεσε αναφερόμενος στις παλαιστινιακές λαϊκές εξεγέρσεις του 1987-1993 και 2000-2005.

«Κάθε ζημιά που μπορείτε να προκαλέσετε σ' αυτό το κατοχικό και εγκληματικό καθεστώς, είναι μια κίνηση που έχει στόχο να αρέσει στον Θεό», δήλωσε.

Ο Αχμάντ Χαταμί, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση του από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, προειδοποίησε εξάλλου σήμερα πως οι ιρανικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.

«Κατασκευάζουμε πυραύλους και αυξανουμε το βεληνεκές των πυραύλων μας όσο μπορούμε, σε χιλιάδες χιλιόμετρα, ώστε να μην μπορούν να κοιμηθούν οι ένοικοι του Λευκού Οίκου», δήλωσε επιμένοντας ότι οι πύραυλοι χρησιμεύουν ως αποτροπή.

«Αν κάποια μέρα το σιωνιστικό καθεστώς θελήσει να κάνει ένα λάθος, θα ισοπεδώσουμε το Τελ-Αβίβ και τη Χάιφα (βόρειο Ισραήλ)», απείλησε επίσης.