Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα νούμερα που αποκάλυψε το ινστιτούτο «Δράση κατά της Ένοπλης Βίας» (AOAV) όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών αμάχων το 2017. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, καταγράφηκαν 15.399 θάνατοι αθώων ανθρώπων από εκρήξεις, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 42% σε σχέση με το 2016.

Ο μέσος όρος θανάτων για το 2017 αντιστοιχεί σε 40 και πλέον άτομα ανά ημέρα, σε όλο τον κόσμο, με τους μισούς θανάτους ωστόσο να προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που γίνονται στην περιοχή.

«Όταν χρησιμοποιούνται εκρηκτικά σε πόλεις, το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο: αθώα παιδιά και άνθρωποι θα πεθάνουν. Οι θάνατοι αμάχων δεν είναι απλώς μια τραγωδία, οι συνέπειες αυτής της βίας τροφοδοτούν προσφυγικές κρίσεις, πείθουν πολλούς να ενταχθούν σε σαλαφιστικές-τζιχαντιστικές οργανώσεις και καταστρέφουν οικογένειες και κοινότητες για δεκαετίες», τόνισε ο Ίεν Όβερτον, εκτελεστικός διευθυντής του AOAV στο Thomson Reuters Foundation.

Η πιο αιματηρή επίθεση του 2017 σημειώθηκε τον Οκτώβριο στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό, όπου περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.