Τον φυγόδικο τέως πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν επισκέπτεται στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Βουλής της Καταλονίας, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο Ροτζέρ Τορέντ δηλώνει ότι η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της εγγύησης των δικαιωμάτων των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές του Δεκεμβρίου, συνολικά τέσσερις. Ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής δηλώνει επίσης ότι θα επισκεφτεί και τους τρεις εκλεγέντες βουλευτές που βρίσκονται στη φυλακή για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη λήγει η προθεσμία, προκειμένου οι βουλευτές να αποφασίσουν αν θα παραιτηθούν των εδρών τους - ώστε αυτές να περάσουν στους επιλαχόντες. Τουλάχιστον τέσσερις από τους εκλεγέντες βουλευτές πρέπει να παραιτηθούν, ώστε να αντικατασταθούν και τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να πάρουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην τοπική Βουλή (συνολικά 69 έδρες). Στόχος τους να εκλέξουν εκ νέου τον Πουτζεδμόν πρόεδρο της Καταλονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζεδμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μη συλληφθεί από την ισπανική αστυνομία, όπως συνέβη με άλλους πολιτικούς και βουλευτές της περιοχής. Σε περίπτωση που επιστρέψει στην Ισπανία θα συλληφθεί, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την επιστροφή του «ακόμα και μέσα σε βαλίτσα», χωρίς αυτή να συνοδεύεται από σύλληψη, κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος».  

Πάντως η Μαδρίτη έδωσε οδηγίες στην αντιπροσωπεία της Καταλονίας στις Βρυξέλλες να μην επιτρέψει τη συνάντηση των Τορέντ-Πουτζδεμόντ στο κτίριο, επικαλούμενη το άρθρο 155 του Συντάγματος. Εκπρόσωπος του τέως προέδρου της Καταλονίας -και μοναδικού υποψήφιου- δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ευρωπαϊκού κόμματος European Free Alliance.

Παρέμβαση του βασιλιά

Στο θέμα της Καταλονίας αναφέρθηκε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΙΣτ΄στην ομιλία του στο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός. «Το μάθημα που πήραμε από την κρίση δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά συνολικά τις Δημοκρατίες. Είναι η ανάγκη να γίνεται σεβαστή η νομιμότητα ως πυλώνα της Δημοκρατίας. «Το Σύνταγμα δεν είναι διακοσμητικό» τόνισε ο Φίλιππος, μιλώντας στα αγγλικά.