Η Ελλάδα αποφάσισε να αντικαταστήσει τον επίτιμο πρόξενό της στην Βαρκελώνη, Φερνάντο Τουρό, «λόγω του ότι προσέβαλε την ισπανική σημαία δημόσια», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μπορέλ, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα El Pais, o πρόξενος προχώρησε σε δραστηριότητες που δεν αρμόζουν στο ρόλο του. Μεταξύ άλλων, έλαβε μέρος σε εκδήλωση με τον φυγόδικο πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεδμόν, ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας φορώντας μπλούζα με τη σημαία της ανεξάρτητης Καταλονίας.

«Ένας πολίτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει δημοσίως, όμως ένας πρόξενος δεν μπορεί. Αν πέσει στην αντίληψή του το τι κάνει, καλώ άμεσα τον πρέσβη και του ζητώ να τον παύσει. Μερικές φορές δεν χρειάζεται να το κάνω εγώ, γιατί το καταλαβαίνει ο πρέσβης και προχωρά ο ίδιος στην ενέργεια» εξήγησε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι και ο ίδιος Καταλανός, αλλά uπέρμαχος της ενότητας της χώρας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Μαδρίτη κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Ισπανία και του μετέφερε την ενόχληση της ισπανικής κυβέρνησης. Εκείνος προχώρησε στις ενέργειες που έπρεπε να κάνει.

Υπενθυμίζεται ότι οι επίτιμοι πρόξενοι δεν είναι διπλωμάτες, κατά συνέπεια μπορούν να είναι και πολίτες της χώρας στην οποία ζούν -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση της νέας κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2018. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος -υπό τον Ραχόι- το είχε κάνει σε τέσσερις περιπτώσεις.