Τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ήταν κάτι στο οποίο στάθηκε μια μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το οικονομικό χάσμα μεταξύ των γενεών έχει μεγαλώσει πολύ, καθώς από το 2007 μέχρι σήμερα, τα στοιχεία εμφανίζουν μια αύξηση της τάξεως του 10% σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ για τα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών, το εισόδημα παραμένει χαμηλό και σταθερό.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος οι νέοι να γίνουν φτωχοί και να υποστούν απώλειες εισοδημάτων ισοβίως, έχει ουσιαστική σημασία να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας», σχολιάζει το ΔΝΤ σχετικά με την έρευνά του και προτείνει να ληφθούν μέτρα με τα οποία να δίδονται κίνητρα για την πρόσληψη νέων, όπως και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και φοροαπαλλαγές για τα πιο χαμηλά εισοδήματα.

«Μια καλύτερη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας απαιτεί επίσης τη βελτίωση και την προσαρμογή των ικανοτήτων τους. Αν δεν ενεργήσουμε, μια γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ», προειδοποίησε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως υπάρχει ανισότητα και φτώχεια μεταξύ διαφορετικών γενιών στην Ευρώπη.

«Σήμερα σχεδόν ένας νέος στους πέντε εξακολουθεί ακόμη να ψάχνει δουλειά στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των γενεών, συμβαδίζει με μια βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους κόλπους της κοινωνίας. Η Λαγκάρντ μάλιστα επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γερμανίας, στην οποία τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποφέρουν καρπούς εδώ και καιρό για μια βιώσιμη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.