Γιγαντώνεται η πιέση προς τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την έρευνα για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο ειδικός σύμβουλος Μιούλερ, που είναι επικεφαλής της εν εξελίξει έρευνας, ζητά να καλέσει τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει στην επιτροπή. Το αντικείμενο των ερωτήσεων προς τον Αμερικανό πρόεδρο θα είναι πρωτίστως οι λόγοι για τους οποίους ο Τραμπ απέλυσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν και τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Ο Μιούλερ επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στον Λευκό Οίκο καθώς ξεκινά ο δεύτερος χρόνος της προεδρίας Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες μέρες κατέθεσε για πρώτη φορά εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ, ο Τζεφ Σέσιονς, ενώ πριν από λίγους μήνες κατέθεσε και ο καθαιρεθείς επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, αποκαλύπτοντας ότι κρατούσε σημειώσεις από τις συνομιλίες του με τον Τραμπ.

Φόβοι για «γκάφα» Τραμπ

Δύο άτομα που μίλησαν στην Washington Post τονίζουν ότι οι δικηγόροι του Τραμπ διαπραγματεύονται με τον Μιούλερ ώστε ο πρόεδρος να δώσει συνέντευξη για την έρευνα, πιθανότατα και την επόμενη εβδομάδα. Διαπραγματεύονται όμως μία «υβριδική» κατάθεση, ώστε ο Τραμπ να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα αυτοπροσώπως ενώπιον του ανακριτή, ενώ για τα υπόλοιπα θα δώσει κατάθεση μέσω επιστολών.

Ωστόσο, πηγές της WP τονίζουν ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ φοβούνται πως ο πρόεδρος κινδυνεύει να εκτεθεί νομικά με τις δηλώσεις του ενώπιον του Μιούλερ. Ο ίδιος ο Τραμπ φαίνεται πρόθυμος να μιλήσει, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει κάνει τίποτα κακό».

Ο Ρότζερ Στόουν, ένας μακροχρόνιος ανεπίσημος σύμβουλος του Τραμπ, ενθαρρύνει τον πρόεδρο να μην καταθέσει επ' ουδενί ενώπιον του Μιούλερ, χαρακτηρίζοντάς το ως μία «αποστολή αυτοκτονίας», αφού ο Τραμπ κινδυνεύει με ψευδορκία.

Παράλληλα, ο Μιούλερ - σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα - έχει παρατηρήσει προσπάθειες από τον Ντόναλντ Τραμπ να ωθήσει τον Σέσιονς σε παραίτηση, αλλά και να παρεμποδίσει την έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές.

Πάντως, στις αρχές του Ιανουαρίου ο Τραμπ απάντησε πως «θα δούμε τι θα γίνει» όταν ρωτήθηκε για το αν θα καταθέσει ενώπιον του Μιούλερ.