Μετά τις ατάκες του για χώρες «απόπατους» της Αφρικής, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα στο Νταβός. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τη Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης (UA) και στη προσπάθεια να «μαλακώσει» το κλίμα, του ζήτησε να μεταφέρει τους «θερμούς του χαιρετισμούς» στους υπόλοιπους αφρικανούς ηγέτες.

Η UA θα πραγματοποιήσει σε δύο ημέρες σύνοδο κορυφής, όπου μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και τα όσα προσβλητικά είπε για τις χώρες αυτές ο Τραμπ.

Πολλά κράτη αντέδρασαν σε αυτή την ατάκα περί κρατών «απόπατους» και χώρες όπως η Σενεγάλη και η Μποτσουάνα, κάλεσαν τους Αμερικανούς πρεσβευτές για εξηγήσεις, ενώ άλλες κατέκριναν τον Τραμπ για απαράδεκτες και αποκρουστικές δηλώσεις.
Ο Τραμπ μέσω twitter έγραφε συνεχώς πως οι δυο τους είχαν μια «εξαιρετική συζήτηση» και «απολύτως θαυμάσια», προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο πως όλα είναι καλά.

Στο τέλος οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την ατάκα περί «απόπατων», με τον ίδιο να αποφεύγει επίμονα να απαντήσει. Μέσω Twitter έγραψε πως όντως μίλησε με σκληρή γλώσσα, αλλά δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις που τον κατηγορούν πως είπε.