Ο Σάουλι Νιινίστο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Φινλανδίας, επανεξελέγη την Κυριακή με ποσοστό άνω του 60%, απόδειξη ότι ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να προσεγγίσει η χώρα του το ΝΑΤΟ χωρίς να συγκρουστεί με τον ισχυρό Ρώσο γείτονα ικανοποίησε τους συμπατριώτες του.

Ο Νιινίστο συγκεντρώνει 62,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, αφήνοντας μακράν στη δεύτερη θέση τον κυριότερο αντίπαλό του, τον Πέκα Χααβίστο των Πρασίνων, με 12,4% των ψήφων.

«Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον έκπληξη», είπε, δηλώνοντας «συγκινημένος από αυτή την υποστήριξη».

Η συμμετοχή ήταν ελαφρά χαμηλότερη σε σχέση με το 2012, όταν είχε φθάσει το 72,8%.

Μετά την εκλογή του το 2012, ο Νιινίστο, που διεκδίκησε την επανεκλογή του φέτος ως ανεξάρτητος υποψήφιος, καταρρίπτει τα ρεκόρ δημοφιλίας κυρίως λόγω της στρατηγικής του απέναντι στη Ρωσία.

Ο Νιινίστο γεννήθηκε το 1948 σε μια οικογένεια εργατών στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Μέλος του συντηρητικού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός, αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης το 1995-96 και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών (1996-2003) και βοηθά τη χώρα του να βγει από την ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προτού γίνει μέλος της ευρωζώνης.

Το 1995, ο Νιινίστο, πατέρας δύο παιδιών, έχασε την πρώτη σύζυγό του σε τροχαίο. Το 2004 παρά λίγο να πεθάνει ο ίδιος στο φονικό τσουνάμι στην Ταϊλάνδη.

Το 2009 παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του Τζένι Χαούκιο, 29 χρόνια μικρότερή του, με αποτέλεσμα αυτός ο λίγο απότομος άνδρας να αποκτήσει μια πιο ανθρώπινη εικόνα.

Το ζευγάρι ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι περιμένει παιδί το οποίο θα γεννηθεί τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το νέο αύξησε περισσότερο την αγάπη των συμπολιτών του για τον Νιινίστο.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.