Την πεποίθηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να ανακατευτεί και στις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, εξέφρασε ο διευθυντής της CIA. Μιλώντας στο BBC, ο Μάικ Πομπέο εξήγησε ότι δεν έχει διαπιστώσει «μείωση στις ρωσικές δραστηριότητες».

Σημειώνεται ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση μέρους του Κογκρέσου είναι εξαιρετικά κρίσιμες: οι Δημοκρατικοί πρόκειται να δώσουν σκληρό αγώνα για να κερδίσουν τον έλεγχο Βουλής και Γερουσίας, ώστε να βάλουν περισσότερα εμπόδια στον Τραμπ.

Ο Πομπέο ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον τρόπο να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, ό,τι και αν επιχειρήσουν να κάνουν οι Ρώσοι.

Η CIA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών που έγιναν το 2016 και από τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Η ανάμειξη είχε να κάνει κυρίως με τη δυσφήμηση της Χίλαρι Κλίντον, όπως και με τη δημοσίευση fake news που -τουλάχιστον θεωρητικά- βάρυναν το κλίμα εις βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απορρίψει το πόρισμα της CIA, μιλώντας για κυνήγι μαγισσών. Αίσθηση όμως προκαλεί η τοποθέτηση του Πομπέο σχετικά με το ζήτημα, καθώς θεωρείται σύμμαχος του προέδρου, ενώ, όπως αναφέρει ο βρετανικός «Guardian», δεν αποκλείεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, στην περίπτωση που αποχωρήσει ο νυν υπουργός Ρεξ Τίλερσον.

Ο διευθυντής της CIA έβαλε, πάντως, στο κάδρο και την Κίνα, λέγοντας ότι και ο ασιατικός γίγαντας επιχειρεί να διογκώσει την επιρροή του στη Δύση.