Ο Πέτερ Μπέρινγκερ, ένας από τους πιο ακραίους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. 

Η Επιτροπή Προυπολογισμού είναι από τα σημαντικότερα όργανα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, συζητώνται και αποφασίζονται οι εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. 

Κατά της εκλογής του ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), ενώ απείχαν οι βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και των Πρασίνων (Die Gruenen). Τον κ. Μπέριγνκερ υπερψήφισαν μόνον οι βουλευτές του AfD και του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) του Λίντνερ.

Η εκλογή του έγινε με ονομαστική ψηφοφορία παρότι παραδοσιακή είθισται οι τρείς μεγαλύτερες επιτροπές να ανατίθενται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η ψηφοφορία κατέστη αναγκαία γιατί οι βουλευτές των κομμάτων CDU/CSU, SPD και των Πρασίνων δεν συναινούσαν στην εκλογή του. Εκτιμάται ωστόσο ότι αν οι συνομιλίες CDU και SPD για σχηματισμό κυβέρνησης αποτύχουν, είναι πιθανό να περάσει η επιτροπή στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών. 

Ο κ. Μπέρινγκερ είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κι αμφιλεγόμενα μέλη του AfD. Είναι οπαδός διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, όπως, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν σκοτεινά κέντρα με υπόγεια εξουσία, ότι η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι μασόνοι ελέγχουν τον ΟΗΕ και την ΕΕ κι ότι η μετανάστευση είναι οργανωμένο σχέδιο εισβολής για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Έχει κάνει μισογυνικά σχόλια και βρίζει πολιτικούς αντιπάλους του, είναι ορκισμένος πολέμιος του κοινού ευρωπαικού νομίσματος, των πακέτων βοήθειας σε χώρες όπως η Ελλάδα, γεγονός που σημειώνεται σε όλα τα σχετικά ρεπορτάζ για την εκλογή του στην επιτροπή. 

Ο ίδιος δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την αποστολή του στην εν λόγω επιτροπή «ως συντονιστική». «Το 95% των αποφάσεών της θα λαμβάνονται χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις και πιθανόν συναινετικά», δήλωσε στο γερμανικό Reuters. Για το υπόλοιπο 5% δήλωσε πως «πρόκειται για θέματα για τα οποία πραγματικά στο AfD έχουμε διαφορετική πολιτική άποψη». Στα θέματα αυτά συμπεριλαμβάνονται κυρίως τα θέματα του ευρώ και το προσφυγικό, όπως σημειώνει το De.Reuters. Οι συνάδελφοι του από τα άλλα κόμματα ωστόσο δεν φαίνονται, προς ώρας, πεπεισμένοι, ότι θα μπορέσει να εργαστεί συναινετικά, ψύχραιμα και χωρίς προκατάληψη στη νέα του θέση.

Με τον ίδιο τρόπο, αλλά και παρόμοιες αντιδράσεις, εξελέγησαν και δυο ακόμη βουλευτές του AfD στις επιτροπές Δικαιοσύνης, ο Στέφαν Μπράντνερ, και Τουρισμού, ο Σεμπάστιαν Μίνζενμάιερ. 

Οι δύο αυτοί βουλευτές όμως έχουν και αυτοί μια προιστορία. Ο Μπράντνερ, στην τετραετή θητεία του στο κοινοβούλιο της Θουριγγίας, ξεχώρισε για τα ρατσιστικα και σεξιστικά ξεσπάσματα του, ενώ ο Μίνζενμάιερ έχει καταδικαστεί για χουλιγκανισμο. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ