Σε διπλωματικό επίπεδο, με βαριές κατηγορίες σε επίπεδο ανακοινώσεων, πέρασε η υπόθεση του χτυπήματος συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στη συριακή επικράτεια.

Η Ουάσιγνκτον ανέφερε πως δεν επιδιώξει συμπλοκή με τις συριακές δυνάμεις «αλλά έχει το δικαίωμα σε αυτοάμυνα», η Δαμασκός μίλησε για «έγκλημα πολέμου» ενώ στην υπόθεση παρενέβη και η Ρωσία.

Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν μια σύρραξη με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αλλά διατηρούν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», διαμήνυσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Πενταγώνου, μία ημέρα αφότου οι δυνάμεις που στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, απέκρουσαν μια επίθεση φιλοσυριακών κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώνοντας περισσότερους από 100 μαχητές.

«Οι δυνάμεις μας έχουν το έμφυτο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Δεν επιζητούμε μια σύρραξη με το καθεστώς» είπε η εκπρόσωπος Ντέινα Γουάιτ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι στηρίζει την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για έναν μήνα, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να διευκολυνθεί η απομάκρυνση περίπου 700 αμάχων από την Ανατολική Γούτα.

«Μας προκαλούν φρίκη οι πρόσφατες αναφορές για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ) Άσαντ και την κλιμάκωση των βομβαρδισμών που οδήγησαν σε δεκάδες θανάτους αμάχων τις τελευταίες 48 ώρες, καθώς και από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, όπως σε νοσοκομεία, που οδήγησαν σε αύξηση των εκτοπίσεων» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νόιερτ.

Οι αεροπορικές και χημικές επιθέσεις εναντίον αμάχων «πρέπει να σταματήσουν αμέσως», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 211 άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που συνεχίζονται από την Δευτέρα στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Μόνο την Πέμπτη, έχασαν τη ζωή τους 58 άνθρωποι ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε πολλές κοινότητες της περιοχή. Από τα θύματα, τα 21 αναφέρθηκαν στην κοινότητα Αρμπίν και τα 19 στην Τζισρίν.

Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» τον βομβαρδισμό, στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων από τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ζήτησε τη διάλυση του συνασπισμού αυτού, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείων SANA.

«Απαιτούμε (η διεθνής κοινότητα) να καταδικάσει αυτήν τη σφαγή και να καταστήσει υπεύθυνο τον συνασπισμό», ανέφερε το SANA, επικαλούμενο επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι ο διεθνής συνασπισμός είναι παράνομος και θα πρέπει να διαλυθεί.

Παρέμβαση υπήρξε και από την πλευρά της Ρωσίας. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι οι δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού βομβάρδισαν τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι θα θέσει το ζήτημα της επίθεσης αυτής κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα συγκληθεί αργότερα σήμερα σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.

«Αυτό είναι πολύ θλιβερό, θα θέσουμε αυτό το θέμα, θα τους ρωτήσουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Νεμπένζια σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει να βρίσκονταν Ρώσοι στην περιοχή όπου σημειώθηκε χθες η επίθεση.