Οι σκέψεις στο Ισραήλ να επεκταθεί η κυριαρχία του σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη δεν έχουν πάψει να προκαλούν δυσφορία ούτε στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, όπως φάνηκε με το νέο διπλωματικό... μπέρδεμα γύρω από το τι είπε ή δεν είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επί του θέματος. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε μπλοκάρει προσωρινά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου νομοσχέδιο που θα επέκτεινε την ισραηλινή κρατική κυριαρχία σε ορισμένους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Η προσωρινή αναβολή του νομοσχεδίου έχει να κάνει με τη συγκυρία και τον κίνδυνο ανάφλεξης με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τη Συρία.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα, όπως μετέδωσαν συνήθως καλά πληροφορημένα ισραηλινά ΜΜΕ, πως συζητά εδώ και «κάποιο καιρό» με την αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Για το θέμα της προσάρτησης, μπορώ να σας πω ότι εδώ και κάποιο διάστημα το συζητώ με τους Αμερικανούς» φέρεται να είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του Λικούντ.

Στη συνέχεια όμως -καθώς η Ουάσινγκτον βλέπει αρνητικά το ζήτημα- η ισραηλινή κυβέρνηση σχετικοποίησε το τι ακριβώς συζήτησε με τον Τραμπ: Ο Νετανιάχου «δεν παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση για προσάρτηση» ανέφερε ισραηλινός αξιωμάτοχος στην εφημερίδα Haaretz. 

Το μπέρδεμα έγινε ακόμη πιο ορατό στη συνέχεια: Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε πως «συζητήθηκε ποτέ πρόταση για προσαρτήσεις». Όπως προηγουμένως είχε αναφέρει και η Haaretz, η πλευρά Τραμπ επέμεινε στην προώθηση του σχεδίου ειρήνευσης στο Παλαιστινιακό που προωθεί ο Λευκός Οίκος. 

Η εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας στους εποικισμούς θεωρείται ότι ισοδυναμεί με προσάρτηση. Τα σχόλια που αποδίδονται δημοσίως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό αποτελούν την πρώτη έκφραση υποστήριξης εκ μέρους του για ένα σχέδιο που υποστηρίζουν πολλά μέλη του κόμματός του και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μια τέτοια προσάρτηση θα περιπλέξει περαιτέρω την αναζήτηση ειρήνης με τους Παλαιστινίους και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Η λύση αυτή παραμένει το βασικό σημείο αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών και ενός μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ένα σχέδιο προσάρτησης που θα εγκρίνει η ισραηλινή κυβέρνηση κινδυνεύει να προκαλέσει διεθνείς και παλαιστινιακές διαδηλώσεις.

Οι εποικιστικές δραστηριότητες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί επίσης παράνομη την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.