Όσο οι Ιταλοί είναι υπερήφανοι για την ομορφιά του οτιδήποτε έχει να κάνει με τη χώρα τους (της κουζίνας τους συμπεριλαμβανομένης), άλλο τόσο είναι διαβόητοι για τον τοπικισμό τους. Αυτό επιβεβαιώνει και η υπόθεση του τιραμισού που μπήκε στο... βιβλίο Γκίνες και έχει σχεδόν προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ δύο περιοχών.

Η κωμόπολη Γκορίτσια της περιφέρειας του Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια (βορειοανατολικά) έκανε τον κόπο να μαζέψει 30 ζαχαροπλάστες που μαγείρεψαν ένα τεράστιο τιραμισού μήκους 267 μέτρων (για την ακρίβεια, 266,9 μέτρων). 

Το γλυκό μπήκε με τη βούλα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, όπως μεταδίδει η Repubblica. Μέχρι εδώ, η γραφικότητα μπορεί να φαίνεται υπέραρκετή -όμως υπήρξε και συνέχεια. 

Η εισαγωγή του γλυκού στο βιβλίο Γκίνες προκάλεσε την οργή της γειτονικής περιφέρειας του Βένετο, το οποίο και υπερηφανεύεται για την πατρότητα του γλυκού. 

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο γραμματέας της «Ομοσπονδίας Τιραμισού» (ναι, υπάρχει τέτοια ομοσπονδία) κατηγόρησε τους ζαχαροπλάστες της Γκορίτσια πως έκλεψαν.

Υποστήριξε ότι το γλυκό δεν ήταν το μεγαλύτερο «τιραμισού» του κόσμου, πολύ απλά επειδή -κατά τον ίδιο- δεν είναι καν τιραμισού. Οι ζαχαροπλάστες είχαν χρησιμοποιήσει κρέμα γάλακτος. 

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως το «ορθόδοξο» τιραμισού φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο με μασκαρπόνε και ποτέ με κρέμα γάλακτος.

Η Γκορίτσια απάντησε ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας πως το Βένετο «αγνοεί» την «ιστορική συνταγή» του τιραμισού, που επιτρέπει -ισχυρίζονται- την κρέμα γάλακτος.