Την παραδειγματική τιμωρία του Αμερικανού που προκάλεσε ζημιά σε στρατιώτη του περίφημου πήλινου στρατού από τερακότα ζήτησαν οι Κινέζοι. Δέκα πήλινοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε Ινστιτούτο της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ στο πλαίσιο έκθεσης. Ένας 24χρονος Αμερικανός που συμμετείχε σε πάρτι κατάφερε να τρυπώσει στην αίθουσα του Ινστιτούτου που βρίσκονταν οι περίφημοι πήλινοι στρατιώτες και να βγάλει φωτογραφίες. Ήταν όμως απρόσεκτος ή και μεθυσμένος, με αποτέλεσμα να σπάσει το δάχτυλο του αγάλματος. Στη συνέχεια το πήρε μαζί του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό συνέβη τα Χριστούγεννα του 2017 και έγινε αντιληπτό τον Ιανουάριο. Φυσικά το FBI δεν άργησε να βρει τα υπόλοιπα και ασφαλώς να εντοπίσει τον 24χρονο.

Οι Κινέζοι, που έστειλαν ειδικούς στις ΗΠΑ για να εξετάσουν το μέγεθος της ζημιάς, ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία του νεαρού, ενώ κατηγόρησαν και το Ινστιτούτο για τα μάλλον χαλαρά, κατά την άποψή τους, μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος κάθε αγάλματος φτάνει και τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο πήλινος στρατός έχει ηλικία πάνω από 2.000 χρόνια. Πρόκειται για σχεδόν 8.000 στρατιώτες που στέκουν φρουροί του αυτοκράτορά τους Τσιν Σι Χουάνγκ. Το μνημείο τελεί υπό την προστασία της UNESCO.