Ξεκινά η εσωκομματική ψηφοφορία για τον γερμανικό «μεγάλο συνασπισμό» CDU/CSU και SPD. Τα 463.723 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) μπορούν από σήμερα και μέχρι τις 2 Μαρτίου να στέλνουν ταχυδρομικά την ψήφο τους. Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης θα γίνει γνωστό στις 4 Μαρτίου.

Η ηγεσία του κόμματος υπό τον μεταβατικό πρόεδρο Όλαφ Σολτς και την υποψήφια πρόεδρο Αντρέα Νάλες (σ.σ. η εκλογή θα γίνει στις 22 Απριλίου) ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο εκστρατεία για να πείσουν τα μέλη να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Συνολικά θα γίνουν επτά συγκεντρώσεις σε όλη τη Γερμανία. Παράλληλα, οι αντίπαλοι του συνασπισμού -ιδίως υπό τoν πρόεδρο της νεολαίας Κέβιν Κιούνερτ- διοργανώνουν ανάλογες συγκεντρώσεις ανά τη Γερμανία με στόχο την καταψήφισή του. Η μάχη παραμένει αμφίρροπη, το ίδιο το κόμμα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αλλά και σε πτώση.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Insa» για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται για πρώτη φορά πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κατακτά τη δεύτερη θέση με ποσοστό 16%, ενώ το SPD κατρακυλά στο 15,5%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Χριστιανοδημοκρατική ;Eνωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32%, το Φιλελεύθερο Κόμμα 9%, η Αριστερά 11%, οι Πράσινοι 13%.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters