Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή «τις μεγαλύτερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ» στη Βόρεια Κορέα, με το υπουργείο Οικονομικών λίγο αργότερα να δημοσιεύει τη λίστα των οντοτήτων που μπήκαν στο στόχαστρο -βορειοκορεατικές ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες, όπως και πλοία, που έχουν επισήμως έδρα σε άλλες χώρες.

Οι νέες κυρώσεις έρχονται με νωπές ακόμη την «ταυτόχρονη παρουσία» Αμερικανών αξιωματούχων και αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών στη Νότια Κορέα. Επιπλέον, έρχονται την ώρα που παραμένουν σε εξέλιξη οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες - οι οποίοι για την κορεατική χερσόνησο είναι «στοίχημα» συμβολικών κινήσεων ενότητας, με Βόρεια και Νότια Κορέα να έχουν προχωρήσει σε χειρονομίες καλής θέλησης». 

Μάλιστα, η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ έγινε λίγες ώρες μετά την άφιξη στη Σεούλ της κόρης του και συμβούλου του, Ιβάνκα Τραμπ, που αναμένεται να παραστεί την Κυριακή στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι θα επιβάλουμε τις μεγαλύτερες κυρώσεις που έχουν ποτέ τεθεί σε βάρος του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε αποσπάσματα ομιλίας του.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει σύντομα δράση ώστε να διακόψει τις πηγές εισοδημάτων και πρώτων υλών που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να συντηρήσει το στρατό της».

Ο ίδιος είπε ότι οι κυρώσεις αυτές θα στοχοθετήσουν περισσότερα από 50 «πλεούμενα, ναυτιλιακές εταιρείες και εμπορικές επιχειρήσεις που βοηθούν τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει τις κυρώσεις».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως στο στόχαστρο μπήκαν ένα φυσικό πρόσωπο, 27 οντότητες (ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες) και 28 σκάφη που βρίσκονται, έχουν εγγραφεί ή έχουν σημαία Βόρειας Κορέας, Κίνας, Σιγκαπούρης, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Νήσων Μάρσαλ, Τανζανίας, Παναμά και Κομορών.