Εν αμφιβόλω έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, το αν θα διενεργηθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία εξαιτίας της προκλητικής στάσης της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. 

Υπογραμμίστηκε δε ιδιαίτερα το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς, δήλωσε ο Τουσκ. 

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες» ανέφερε ο Τουσκ στην συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο, ενώ συγκεκριμένα για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών».

«Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ». Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου» σημείωσε ο Τουσκ.