Το ευρωσκεπτικιστικό και ανισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων με αρχηγό τον 31χρονο Λουίτζι ντι Μάιο, και η ξενοφοβική Λέγκα είναι οι μεγάλοι νικητές των ιταλικών εκλογών. Στην αντιπέρα όχθη, απογοήτευση πρέπει να νιώθει ο 81χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που προσπάθησε να πείσει τις Βρυξέλλες ότι είναι ο μόνος ικανός να σταματήσει τον λαϊκισμό και έμεινε πίσω και από τον σύμμαχό του της Λέγκα, τον 43χρονο Ματέο Σαλβίνι, που τώρα θα έχει τον πρώτο λόγο. Απογοήτευση και για τον Ματέο Ρέντσι, τον τέως πρωθυπουργό της χώρας, που ήλπιζε σε επιστροφή για λογαριασμό της κεντροαριστεράς. 

Υπάρχουν όμως και χειρότερα: κανείς δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αβεβαίοτητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα να έχει πολλή δουλειά για τις επόμενες εβδομάδες.

Tα ποσοστά των κομμάτων και ενώ είναι σε εξέλιξη η αργή διαδικασία κατανομής εδρών σε Βουλή και Γερουσία:

Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Μ5S): 31,6%

Στο στρατόπεδο της κεντροαριστεράς:

Δημοκρατικό Κόμμα: 19,1%

LeU: 3,3%

+Εuropa: 2,7%

Potere al Popolo! 1,1% 

Στο στρατόπεδο της δεξιάς:

Λέγκα: 18,2%

Forza Italia: 13,8%

Fratelli d' Italia: 4,3%

Noi con Italia: 1,3%

H πρώτη εκτίμηση για τις έδρες έχει ως εξής: η δεξιά συμμαχία κινείται μεταξύ 248-268, τα Πέντε Αστέρια 216-236 και το Δημοκρατικό Κόμμα 107-127 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή είναι οι 316 έδρες. 

Στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη δεν θα πρέπει να είναι καθόλου χαρούμενοι με το αποτέλεσμα, αφού βλέπουν την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών-λαϊκιστών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ήδη, η Μαρίν Λεπέν πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα, όπως και ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ που πρωταγωνίστηκε στην εκστρατεία του Brexit και μετά παραιτήθηκε.

Το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δουλειά θα έχει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα κληθεί να συνεννοηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις για να δει σε ποιον θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Προεδρία μελετούσαν όλα τα σενάρια με δεδομένο ότι η πρωτιά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009 έμοιαζε βέβαιη. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν ένας «μεγάλος συνασπισμός» κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Θα μπορούσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να κάνει κυβέρνηση; Οι ίδιοι δήλωναν προεκλογικά ότι δεν συνεργάζονται με κανέναν, αλλά αυτό προεκλογικά. Το ζήτημα είναι ποιος θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους. Δεν αποκλείεται φυσικά και η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.