H ιταλική κάλπη έφερε πολιτικό σεισμό, στήνοντας σκηνικό κατακερματισμού και ακυβερνησίας και φέρνοντας ισχυρότερα δύο κόμματα που δεν συγκαταλέγονταν στα παραδοσιακά κόμματα ηγεσίας: Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Μ5S) του Λουίτζι ντι Μάιο και, στον αστερισμό της Δεξιάς, την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία είχε κατέβει σε συνασπισμό με το κόμμα του Μπερλουσκόνι Forza Italia. 

Διαβάστε επίσης:
Τα σενάρια για την Ιταλία: Οι αριθμοί βγαίνουν, αλλά η εξίσωση είναι άλυτη

Πέραν του καταποντισμού του Δημοκρατικού Κόμματος στην κεντροαριστερά, το κόμμα του Μπερλουσκόνι υπέστη τη δική του πανωλεθρία: Εκεί που ήλπιζε ότι τουλάχιστον θα ήταν ο κυρίαρχος στον συνασπισμό της κεντροδεξιάς (και άρα ο Σαλβίνι θα αναγκαζόταν να υποταχθεί στον Σίλβιο), τελικά η Λέγκα τον ξεπέρασε και, εκ των πραγμάτων, ο Σαλβίνι παίζει τώρα τον πρώτο ρόλο στο δεξιό μπλοκ. 

Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι έδειξε πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθήσει να διευρύνει όσο μπορεί το ρόλο του στο επερχόμενο παζάρι για τον σχηματισμό κυβένρηση.

Την Τρίτη, και αφού τα περισσότερα κόμματα έχουν βγει για να δείξουν τις πρώτες τους προθέσεις στο μακρόσυρτο πόκερ με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Μπερλουσκόνι βγήκε στη δημοσιότητα και απευθύνθηκε στους Ιταλούς με την πρώτη του αντίδραση για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Ο Μπερλουσκόνι, υπενθυμίζεται, δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος εξαιτίας ποινής που του έχει επιβληθεί (και μέχρι το 2019 του απαγορεύει να αναλάβει πολιτικό αξίωμα). 

Ψάχνοντας λοιπόν τα αίτια της εκλογικής ήττας της Forza Italia, η εξήγηση για τον ίδιον ήταν εύκολη.

«Το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό αν δεν μου είχαν εμποδίσει να κατέβω ως κανονικός υποψήφιος» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι. 

Λέγοντας αρκετές φορές στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του πως τα κόμματα του συνασπισμού της κεντροδεξιάς είναι αθροιστικά πρώτα σε ψήφους («μαζί καταφέραμε να γίνει η κεντροδεξιά το κρίσιμο μέγεθος», είπε), περιορίστηκε στο να αναγνωρίσει την πρωτιά της Λέγκας με την εξής φράση: «Χαίρομαι για τον Σαλβίνι».

«Ο δικός μας σχηματισμός είναι η πρώτη πολιτική δύναμη και αυτό πρέπει να είναι το καθοριστικό για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Μπερλουσκόνι.

«Εμπιστεύομαι την σοφία του Προέδρου και είμαι σίγουρος ότι χάρη στην κεντροδεξιά και τον κεντρικό ρόλο της Forza Italia θα μπορέσουμε να δώσουμε συγκροτημένες απαντήσεις στις επείγουσες ανάγκες της χώρας» κατέληξε ο Μπερλουσκόνι, δείχνοντας πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει εύκολα τη μάχη να καθορίσει όσο περισσότερο μπορεί την επόμενη ημέρα. 

Το μήνυμα - διάγγελμα του Μπερλουσκόνι την Τρίτη μετά την κάλπη (ιταλικά):