«Η Ευρωπαϊκή Ενωση στήριξε την Ελλάδα στην οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα και έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για τη διάθεση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, για τους Σύρους πρόσφυγες. Είναι το δεύτερο οικονομικό πακέτο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ της ΕΕ και της Αγκυρας, πριν από δύο χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως παράδειγμα, προκειμένου να επιτεθεί σε «στόχο» του. Πριν από λίγες ημέρες τα είχε βάλει με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, κάνοντας και πάλι αναφορά στη χώρα μας.

«Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά», είχε πει τότε ο Ερντογάν, αντιδρώντας στην υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας. Παράλληλα, είχε διερωτηθεί με ποιο κριτήριο η Moody’s αναβάθμισε πρόσφατα την ελληνική οικονομία.

«Φτιάχνουμε όπλα γιατί έχουμε κακούς γείτονες»

Στους Έλληνες και τους Κύπριους, τους οποίους χαρακτηρίζει «κακούς γείτονες», ρίχνει την ευθύνη του άκρατου εξοπλισμού του τουρκικού στρατού και της παραγωγής τουρκικών όπλων ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συγκέντρωση κοινοταρχών, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα.

«Το 1974 κατά την 'ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου' με την 'επιχείρηση αποσιώπησης' κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας μας. Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τι έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας)» ανέφερε.

«Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μάς έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος