Περί τα τέλη Μαΐου -αν όλα πάνε καλά- αναμένεται να εκδοθεί στην Ισπανία ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος συνελήφθη στη Γερμανία, ενώ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του στο Βέλγιο, όπου κατέφυγε πριν από μερικούς μήνες για να γλιτώσει τη φυλακή.

Ο Καταλανός πολιτικός συνελήφθη στη Γερμανία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, και μετά από πληροφορία που διέρρευσαν οι ίδιοι οι Ισπανοί στους συναδέλφους τους. Χαρακτηριστικό είναι το σκίτσο στη δεξιά ισπανική εφημερίδα «ABC». Εικονίζεται ο Πουτζδεμόν με έναν Γερμανό αστυνομικό. Ο τελευταίος τού ζητά ταυτότητα και ο Καταλανός απαντά με σύνθημα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν (στα σύνορα Γερμανίας-Δανίας). Και ο αστυνομικός αποφαίνεται: «Αυτός είναι».

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν ταξίδεψε οδικώς 1.300 χιλιόμετρα και οι Γερμανοί τον σταμάτησαν σε βενζινάδικο. Σημειώνεται ότι εφόσον τελικά εκδοθεί για να δικαστεί στην Ισπανία, κινδυνεύει ακόμα και με κάθειρξη 25 ετών με τις κατηγορίες της στάσης, της οργάνωσης αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος. 

Οι διαδικασίες στη Γερμανία μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο μήνες. Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί έχουν δικαίωμα να τον εκδώσουν εφόσον υπάρχει ανάλογο κατηγορητήριο και στον κώδικα ποινικής δικονομίας της χώρας. Η στάση δεν υπάρχει στη γερμανική περίπτωση, υπάρχει όμως η κατηγορία της προδοσίας και της απόπειρας υπονόμευσης της συνταγματικής τάξης.

Ο άλλοτε πρόεδρος της Καταλονίας επέμεινε μέχρι τέλους στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, τον Οκτώβριο του 2017, διαδικασία που σφαγίστηκε από θλιβερά επεισόδια και συγκρούσεις πολιτών με την ισπανική αστυνομία. Ο ίδιος, όπως και άλλα μέλη της πρώην κυβέρνησής του, έφυγαν από την Ισπανία και βρήκαν άσυλο στο Βέλγιο. Ο στόχος ήταν προφανής: να μη συλληφθούν. Άλλα στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο αντιπρόεδρος Οριόλ Χουνκέρας, πέρασαν τις πύλες της φυλακής, όπου παραμένουν. Για την ιστορία, ο ίδιος και τα μέλη της κυβέρνησής του είχαν υποσχεθεί «ανεξαρτησία σε 48 ώρες».

Στις πρόωρες εκλογές που έγιναν τον Δεκέμβριο -αφού η Μαδρίτη ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Καταλονίας βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος- οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας έχασαν μεν την παραδοσιακή πρωτιά στις κάλπες, ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής.

Ακόμα και έτσι όμως κατέστη εξαιρετικά δύσκολο να βρουν υποψήφιο πρόεδρο. Αρχικά τα κόμματα της ανεξαρτησίας επέμειναν και πάλι στην υποψηφιότητα Πουτζδεμόν. Είχαν μάλιστα την εξαιρετικά φιλόδοξη (αν όχι χιουμοριστική) ιδέα να ορκίσουν τον Πουτζδεμόν με... τηλεδιάσκεψη. Εφόσον όμως κάτι τέτοιο ήταν παράνομο, εγκατέλειψαν το σχέδιο και στράφηκαν σε άλλο υποψήφιο.

Η Μαδρίτη από την πλευρά της έχει στείλει το δικό της μήνυμα στη Βαρκελώνη: διαλέξτε υποψήφιο που δεν έχει «τρεχάματα» με τη δικαιοσύνη...

Προ μηνών είχε προκαλέσει αίσθηση στην Ισπανία η αποκάλυψη των sms που έστειλε ο Πουτζδεμόν σε συνεργάτη του, την ώρα που συνεδρίαζε η Βουλή. Η τεχνολογία επέτρεψε να διαβαστούν καθαρά όσα έγραψε: «Φαντάζομαι να καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό τελείωσε. Μας θυσίασαν, τουλάχιστον εμένα» έγραφε το sms. Και συνέχιζε: «Το σχέδιο της Μονκλόα (σ.σ. το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού) θριάμβευσε. Ελπίζω να είναι αλήθεια και ότι χάρη σε αυτό οι δικοί μας θα βγουν από τη φυλακή. Γιατί αν αυτό δεν συμβεί, θα πρόκειται για ιστορικό ρεζιλίκι».