Σε συντονισμό με το Λονδίνο κατά τη σύγκρουση με τη Ρωσία για την υπόθεση του δηλητηριασμένου κατασκόπου, 14 χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ προχωρούν στην απέλαση Ρωσών διπλωματών. Η Μόσχα διαμαρτύρεται, εγείροντας ήδη την απειλή αντιποίνων.

Στην ευρωπαϊκή πλευρά, η Γαλλία ανέφερε ότι πρόκειται να απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, η Γερμανία απέλασε τέσσερις τη Δευτέρα ενώ ο πρόεδρος του συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως συνολικά 14 χώρες της Ένωσης προχωρούν σε ανάλογα βήματα (οι υπόλοιπες είναι η Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία, Τσεχία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Κροατία, Ιταλία). Στη συνέχεια προστέθηκε στη λίστα και η Ισπανία.

Όλες οι ανακοινώσεις κατήγγειλαν πως μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι η «Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων. Πρόκειται συγκεκριμένα για 48 αξιωματούχους στο ρωσικό προξενείο του Σιάτλ, τους οποίους η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «γνωστούς πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» και άλλους 12 αξιωματούχους της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Επιπλέον, σε απελάσεις προχώρησαν και ο Καναδάς και η (εκτός ΕΕ) Ουκρανία. Ακολούθησαν ανακοινώσεις και από Νορβηγία, ΠΓΔΜ και Αλβανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αναφέροντας πως «η Ρωσία θα απαντήσει στις μη φιλικές αυτές ενέργειες».

«Οι σύμμαχοι της Βρετανίας χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία, υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας εις βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προαναγγέλλοντας «δική μας απάντηση».

Το Λονδίνο χαιρετίζει την απόφαση των χωρών της Δύσης για την απέλαση Ρώσων διπλωματών

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση άλλων χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι στέλνει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο.

«Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθ’ ένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το σθεναρότερο μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο» τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Τερέζας Μέι.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε με ικανοποίηση ότι η απόφαση χωρών της Δύσης περί απέλασης Ρώσων διπλωματών συνιστά τη μαζικότερη τέτοια ενέργεια σε βάρος Ρώσων κατασκόπων στην ιστορία.

«Η εξαιρετική απάντηση σε διεθνές επίπεδο που έδωσαν οι σύμμαχοί μας καταγράφεται στην ιστορία ως η μαζικότερη συλλογική απέλαση αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα βοηθήσουν στην προάσπιση της κοινή μας ασφάλειας» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί».