Η Ρώμη ψάχνει κυβέρνηση και όλη η Ιταλία έχει καταλάβει σε ποια φάση βρίσκεται αυτήν την στιγμή το πόκερ για τη συγκυβέρνηση: Έστω κι αν κανείς δεν ξέρει μεν πού θα βγάλουν τα πράγματα, η παρτίδα σήμερα περιστρέφεται γύρω από το δίπολο μεταξύ των Πέντε Αστέρων (του Λουίτζι ντι Μάιο) και της Λέγκας του Σαλβίνι. 

Οι δύο μέχρι πρότινος «εξωθεσμικές» δυνάμεις (η Λέγκα αρκετά λιγότερο, δεδομένης και της σχετικής εμπειρίας της σε συνεργασίες αλλά και της καθόδου της στο πλευρό του Μπερλουσκόνι) είχαν βγει, με τον δικό τους τρόπο, νικήτριες από την κάλπη: Το μεν κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) ήταν το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, η δε Λέγκα ήταν το ισχυρότερο από τα τέσσερα κόμματα της Δεξιάς σε έναν συνασπισμό που, αθροιστικά, είχε περισσότερες ψήφους ακόμη και από τα Πέντε Αστέρια. 

Καθώς ο τρίτος ξεχωριστός πολιτικός χώρος, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), προς το παρόν επιμένει ότι η θέση του είναι στην αντιπολίτευση και ότι «μένει μακριά» από τις συζητήσεις για συγκυβέρνηση, είτε Πέντε Αστέρια και Λέγκα θα συνεργαστούν είτε θα γίνουν νέες εκλογές (εκτός φυσικά αν τμήματα του PD αλλάξουν τελικά γνώμη). 

Την Τετάρτη κατέστη ηλίου φαεινότερο ότι τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα φλερτάρουν μεταξύ τους με κόντρα -και τα μεγάλα αγκάθια είναι ποιος θα γινόταν πρωθυπουργός και τι θα συνέβαινε με τον Μπερλουσκόνι. 

Ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, είπε προς το M5S: «Εγώ στο προεδρικό μέγαρο θα πάω μόνος μου, ο ντι Μάιο πού θα πάει... Θέλω να τον δω να ψάχνει δεξιά κι αριστερά τις 90 έδρες που νομίζουν ότι μπορούν να βρουν». 

Ο ντι Μάιο από την πλευρά του απάντησε ως εξής: «Ο Σαλβίνι λέει ότι του λείπουν 50 έδρες. Θέλει τότε να κάνει κυβέρνηση με τις 50 έδρες του PD του Ρέντσι σε συμφωνία με τον Μπερλουσκόνι; Καλή τύχη!» έγραψε στο Twitter. 

Όταν και οι δύο λοιπόν «υπενθυμίζουν» στον άλλο ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν και τους προκαλούν να δοκιμάσουν ό,τι άλλο -όταν δηλαδή, εμμέσως, λένε «είμαστε η μοναδική σας ελπίδα»- είναι σαφές σε τι φάση βρίσκεται το παιχνίδι. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα από την πλευρά του συνεχίζει να «παίζει χωρίς να παίζει»: Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του PD Γκρατσιάνο ντελ Ρίο παρενέβη μόνο για πει ότι «οι ψήφοι μας δεν είναι διαθέσιμες, θα αποφασίσουμε εμείς» ενώ ο υπηρεσιακός αρχηγός του PD είπε ότι το κόμμα «σίγουρα δεν θα συμμετέχει σε επαφές πάνω σε προγράμματα άλλων αυτές τις μέρες», σημειώνοντας πως «περιμένουμε πρώτα από όλα τις διαβουλεύσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

Οι διαβουλεύσεις θα γίνουν μετά το Καθολικό Πάσχα, δηλαδή μετά την ερχόμενη Κυριακή. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα έχει κεντρικό ρόλο και ειδικά Σαλβίνι και ντι Μάιο περιμένουν να δουν αν (και ποια) «τρίτη» προσωπικότητα μπορεί να προτείνει ως πρωθυπουργό ώστε να συμφωνήσουν σε κοινό έδαφος Λέγκα και M5S. Για το ενδεχόμενο αυτό μένει πολύς και αβέβαιος δρόμος να διανυθεί.

Επιπλέον, ακόμη δεν είναι σαφές τι ρόλο θα καταλήξει να παίζει το PD: Είτε θα κρατήσει την στάση «αποχής» με το σκεπτικό που φαίνεται ότι έχει ο παραιτηθείς αλλά ισχυρός στο κόμμα Ρέντσι (και το οποίο είναι: «Ας κυβερνήσουν οι δύο πρώτοι, και όταν φανεί η "αναποτελεσματικότητά" τους, θα είμαστε η εναλλακτική των ψηφοφόρων») είτε, όπως γράφουν ιταλικά ΜΜΕ, το PD περιμένει στρατηγικά να φτάσει η συζήτηση στη μοιρασιά των θέσεων.