Μεγάλες ενστάσεις σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εγείρουν πολλά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που διαφωνούν ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια, Βρυξέλλες και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι μετανάστες εντοπίζονται σε ελληνικά νησιά και δεν δικαιούνται άσυλο και με τη σειρά της η Ε.Ε θα δεχόταν, σε εθελοντική βάση, πρόσφυγες από καταυλισμούς της Τουρκίας.

Ως αντάλλαγμα η ΕΕ θα έδινε 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών (σχολεία, νοσοκομεία κ.α) των περίπου 3.5 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Τα μισά εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευθεί, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη διαβεβαιώσει τον Τούρκο Πρόεδρο στην πρόσφατη διάσκεψη της Βάρνας ότι και τα υπόλοιπα χρήματα σύντομα θα διατεθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», έξι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Πρόταση όμως την οποία απορρίπτει ο Πρόεδρος Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Το άρθρο του Spiegel καταλήγει συμπεραίνοντας ότι η διαμάχη για τα χρήματα αποκαλύπτει ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν αποτελεί ένα επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και ότι ήδη κάποια μέλη της Ενωσης συζητούν πως θα βγουν από τη συμφωνία με την Τουρκία την ίδια στιγμή που η Αγκυρα έχει σχεδόν προεξοφλήσει την επόμενη δόση.