Προκάλεσε αίσθηση αλλά όχι έκπληξη: Ο λόγος για το στιγμιότυπο που κατέγραψαν οι κάμερες την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών σε καθεδρικό ναό της Πάλμα ντε Μαγιόρκα με πρωταγωνίστριες τη βασίλισσα της Ισπανίας Λετίθια και τη βασίλισσα Σοφία, σύζυγο του Χουάν Κάρλος, ο οποίος βασίλεψε από το 1975 έως το 2014.

Η Σοφία ήθελε να κρατήσει αγκαλιά τις δύο εγγονές της και η νύφη της διακρίνεται να προσπαθεί να τις απομακρύνει. Ακολούθησε διαξιφισμός μεταξύ των δύο, με τα πνεύματα να ηρεμούν με την παρέμβαση του βασιλιά Φιλίππου. Ο πατέρας του, Χουάν Κάρλος, παρακολουθούσε λίγα μέτρα μακριά τα όσα συνέβαιναν σχεδόν αμέτοχος, αν όχι εμβρόνητος.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή η μία εγγονή εικονίζεται να προσπαθεί να βγάλει από πάνω το χέρι της γιαγιάς της. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το βίντεο έγινε viral στην Ισπανία με τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας να αναλύουν -κυρίως να θυμίζουν- τη δύσκολη έτσι κι αλλιώς σχέση των δύο γυναικών. Παρά το γεγονός ότι η Λετίθια -δημοσιογράφος στο επάγγελμα- έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη βασιλική οικογένεια το 2003, όταν την παρουσίασε ο τότε διάδοχος Φίλιππος, οι σχέσεις με την πεθερά της διαρκώς επιδεινώνονταν.

Έγιναν ακόμα δυσκολότερες μετά τη γέννηση των δύο κοριτσιών, το 2005 και το 2007, αλλά και την εξοικείωση της νεαρής βασίλισσας Λετίθια με τον θεσμό και τις υποχρεώσεις. Επιπλέον, η Λετίθια έδινε όλο και περισσότερο ρόλο στη δική της μητέρα. Από τη στιγμή που έγινε βασίλισσα, το 2014, ήταν πλέον ξεκάθαρη η προσπάθειά της να οριοθετήσει χώρο και να κρατήσει εκτός την πεθερά της. 

Όπως γράφει η «El Pais», η 79χρονη Σοφία, η οποία δεν κρύβει την αδυναμία στον γιο της, αλλά και τη λατρεία στα εγγόνια της, είχε αρκετές φορές εκφράσει δυσαρέσκεια για το λίγο που έβλεπε τα νεαρά κορίτσια. Το στιγμιότυπο που κατέγραψε το βίντεο ήταν ίσως το ξέσπασμα. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο βασιλιάς Φίλιππος είχε προσπαθήσει ιδιαίτερα αυτό το Πάσχα να ενώσει την οικογένεια, φέρνοντας στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα και τον πατέρα του.

Πάντως, όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, πεθερά και νύφη εμφανίστηκαν χαμογελαστές. Αλλά η ζημιά είχε γίνει.