Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως τη Δευτέρα για τις καταγγελίες για χημική επίθεση από το συριακό καθεστώς στον θύλακα της Ντούμα. Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο πλήγματος σε θέσεις του συριακού καθεστώτος, η Ρωσία και το Ιράν -σύμμαχοι του Άσαντ- απέρριψαν ως «κατασκευασμένες» τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας την Δαμασκό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ακολούθησε τη γραμμή των δυτικών συμμάχων και επέκρινε την Δαμασκό. Λίγες ημέρες προηγουμένως, ο Ερντογάν είχε δεχθεί τους προέδρους Ρωσίας και Ιράν στην Άγκυρα για συνομιλίες επί της συριακής κρίσης, στις οποίες οι τρεις ηγέτες είχαν δώσει την εικόνα μίας κάποιας «συνεννόησης», αν και είχαν φανεί οι διαφορές τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάζει μετά από αίτημα που υπογράφουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Η Γαλλία διαβεβαίωσε προηγουμένως, διά στόματος του Γάλλου ΥΠΕΞ, ότι θα αναλάβει «πλήρως τις ευθύνες της» μετά την επίθεση με χημικά που φέρονται να διέπραξαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία κι ενώ το Παρίσι έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, στην περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό.

Στη Μόσχα, μετά τις επικρίσεις και από την ΕΕ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς και οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Η διάδοση ψευδών ιστοριών για τη χρήση χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών ουσιών από τις (συριακές) κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθεί. Άλλη μία κατασκευασμένη πληροφορία για μια φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα εμφανίστηκε χθες» ανέφερε η Μόσχα, προσθέτοντας: «Έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές πρόσφατα για αυτές τις επικίνδυνες προκλήσεις. Ο σκοπός τέτοιων παραπλανητικών συλλογισμών, που στερούνται οποιασδήποτε βάσης, είναι να προστατεύσει τους τρομοκράτες και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει ενδεχόμενη εξωτερική χρήση βίας.»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το Ιράν, στενός σύμμαχος της Δαμασκού, υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων είναι «μια νέα συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης.

«Τέτοιου είδους καταγγελίες και κατηγορίες από τους Αμερικανούς και ορισμένες δυτικές χώρες αποτελούν ένδειξη μιας νέας συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης και του συριακού λαού και ένα πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, που σίγουρα θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Από την πλευρά του ίδιου του συριακού καθεστώτος, η Δαμασκός κατήγγειλε το ίδιο «ενοχλητικό τροπάρι», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sana, την ώρα που πολλές χώρες της διεθνούς κοινότητας καταδικάζουν με δριμύτητα την επίθεση εναντίον της Ντούμας. «Οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών (όπλων) είναι πλέον ένα ενοχλητικό τροπάρι και δεν είναι πειστικές, παρά μόνο για κάποιες χώρες που (…) στηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία» ανέφερε η Δαμασκός.