Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «αποφάσεις» θα ληφθούν εντός 24 έως 48 ωρών μετά τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη της Ντούμα στην ανατολική Γούτα, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Κυριακή ο Λευκός Οίκος είχε αφήσει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος με στόχο θέσεις των συριακών δυνάμεων μετά τις καταγγελίες. 

Από την πλευρά της, και η Γαλλία, η οποία στο παρελθόν είχε αναφέρει ως «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών από το καθεστώς, είχε αναφέρει ότι αν αποδειχθεί επίθεση θα είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της». 

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα είχε σημειωθεί «ορφανή» αεροπορική επιδρομή από μαχητικά σε συριακό έδαφος που έπληξαν στόχους που κατά κύριο λόγο συνδέονταν με τις ιρανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ. 

Ο στόχος εκείνης της επίθεσης δεν είχε καμία σχέση με το χημικό οπλοστάσιο, αλλά αποδυνάμωσε τις ιρανικές δυνάμεις στην περιοχή. Κοινή γνώση θεωρείται ότι η επιδρομή εκείνη έγινε από ισραηλινά μαχητικά, τα οποία έχουν και στο παρελθόν πλήξει ιρανικούς στόχους στην Συρία, θέλοντας να αποτρέψουν επέκταση της επιρροής της Τεχεράνης.  

«Ηταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε για την υπόθεση της επίθεσης με χημικά ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους. «Θα υπάρξουν συνέπειες γι΄αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα», διευκρινίσθηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνεδρίασης ότι η συνάντησή του με τον ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο ή στις αρχές του Ιουνίου.

Από την Μόσχα, η Ρωσία επανέλαβε την υποστήριξή της στον καθεστώς του Άσαντ και τη θέση της πως οι καταγγελίες για χημική επίθεση στην Ντούμα «δεν βασίζονται σε στοιχεία». 

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «πρόκληση» τις αναφορές της Ουάσινγκτον για πλήγμα, και κάλεσε σε διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας» για το εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά. 

Σημασία έχει ότι όταν η Μόσχα καλεί σε έρευνα εννοεί ουσιαστικά έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ): Ο οργανισμός έχει αρμοδιότητα μόνο να ερευνήσει αν έγινε χρήση χημικών, αλλά όχι να δείξει από ποιον. Αυτή η αρμοδιότητα προβλεπόταν μόνο για όργανο του ΟΑΧΟ που καταργήθηκε πέρυσι όταν η Ρωσία χρησιμοποιήσε το βέτο της για να μην ανανεωθεί η θητεία του.  

Για το ζήτημα συνεδρίασε επίσης το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Αθήνας) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο παρελθόν ωστόσο, η διάσταση ΗΠΑ και Ρωσίας (και οι δύο με δικαίωμα βέτο) για το Συριακό είχε εμποδίσει ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις στον επταετή και πλέον συριακό εμφύλιο τις αποφάσεις για τμηματικές εκεχειρίες.