Οι καταγγελίες για χημική επίθεση στην Ντούμα της Συρίας έχουν φέρει νέα ανάφλεξη στο διεθνές πεδίο γύρω από την τελματωμένη συριακή κρίση: Οι ΗΠΑ μαζί με την Γαλλία και τη Βρετανία απειλούν με πλήγματα σε θέσεις του συριακού καθεστώτος, ενώ η Ρωσία -που δεν υποχωρεί από την στήριξη στον Άσαντ- προειδοποιεί πως κάθε πύραυλος με στόχο συριακή θέση θα καταρριφθεί. 

Εξίσου θερμοί είναι και οι τόνοι στην παράλληλη σύγκρουση γύρω από τη Συρία, εκείνη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν: Η Τεχεράνη απείλησε με «αντίποινα» στην πρόσφατη επιδρομή σε φιλοιρανικές δυνάμεις εντός της Συρίας, απειλή που το Ισραήλ απάντησε πως παίρνει «πολύ σοβαρά». 

Την ίδια στιγμή, οι αναφορές επιβεβαιώνουν ότι η ανατολική Μεσόγειος γίνεται το επίκεντρο της επικείμενης επιχείρησης, με ναυτικά μέσα των ΗΠΑ να κινητοποιούνται, γαλλικές φρεγάτες να βρίσκονται υπό ρωσική παρακολούθηση και βρετανικά μαχητικά να είναι σε επιφυλακή στο Ακρωτήρι της Κύπρου. 

To βράδυ, βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το Λονδίνο έδωσε εντολή και σε υποβρύχια στην περιοχή να πλεύσουν σε απόσταση πυρός από τη Συρία. 

Σε μία κίνηση περίεργη ακόμη και για τα δικά του δεδομένα, ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε μέσω... Twitter να προαναγγείλει επίθεση σε συριακές θέσεις: «Ρωσία ετοιμάσου, οι πύραυλοι θα έρθουν» είπε, απαντώντας στην αμέσως προηγουμένως αναφορά από τη ρωσική πλευρά πως κάθε πύραυλος θα καταρριφθεί. 

Το ότι η προαναγγελία ξεκινούσε με αναφορά στη Ρωσία (χωρίς ούτε καν να αναφέρεται στον Άσαντ) δείχνει τον κίνδυνο ψυχροπολεμικού εκτροχιασμού στο διεθνές σκηνικό. Τις λεπτές δε ισορροπίες που και ο ίδιος ο Τραμπ, ωστόσο, καταλαβαίνει ότι πρέπει να κρατήσει έδειξαν τα αμέσως επόμενα tweet του, μόλις μία ώρα μετά, στα οποία προσέφερε στη Ρωσία... συνεργασία για ενίσχυση της οικονομίας της. 

Ενδιάμεσα, στη Βρετανία εξετάζεται το ενδεχόμενο η Μέι να προχωρήσει σε έγκριση για συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στις όποιες επιχειρήσεις ακόμη και χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Σε αυτό συνηγορούν πολλά: Το τελευταίο είναι ο χρονικός περιορισμός (η Βουλή των Κοινοτήτων δύσκολα θα μπορούσε να συνέλθει πριν την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας) και το κυριότερο είναι ο κίνδυνος να πληγεί το ίδιο το κύρος της πρωθυπουργού, όπως είχε συμβεί προ ετών σε ανάλογη ψηφοφορία που γύρισε μπούμερανγκ για τον Κάμερον.

Η δε Γαλλία έχει δείξει σαφώς τις προθέσεις της, επαναλαμβάνοντας καθημερινά τις τελευταίες ημέρες πως η χρήση χημικών από τη Δαμασκό -κάτι που για το Παρίσι θεωρείται δεδομένο- δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η εντύπωση που έχει συστηματικά καλλιεργήσει τις τελευταίες ημέρες το Παρίσι είναι πως η απόφασή του είναι ειλημμένη καθώς η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει για τα χημικά πατήθηκε και ουσιαστικά τελούσε εν αναμονή της απόφασης στην Ουάσινγκτον.

Το Παρίσι επίσης είχε τα τελευταία 24ωρα επαφές με την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία σύμφωνα με ορισμένες αναφορές μπορεί επίσης να έχει σχετικά μικρού βαθμού συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Από παντού τονίζεται ότι η εμπλοκή της Δύσης πρέπει να έρθει συντονισμένη και να μην είναι μονομερής αμερικανική ενέργεια - και εάν μάλιστα συνταχθεί και το Ριάντ, οι δρώντες θα είναι ακόμη ευρύτερης σύνθεσης.