Την υποστήριξή τους στα πλήγματα από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία εναντίον θέσεων του συριακού χημικού οπλοστασίου εξέφρασαν η ηγεσία της ΕΕ και η Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε το Σάββατο πως η ΕΕ «θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της με το μέρος της δικαιοσύνης» μετά τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας.

«Τα πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ξεκάθαρα πως το συριακό καθεστώς, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε: «Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και πρέπει να καταδικάζεται με τους πιo σκληρούς όρους. Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να εντοπίζει για να λογοδοτήσουν τους υπεύθυνους οποιασδήποτε επίθεσης με χημικά όπλα».

Ο Γιούνκερ επισήμανε πως «η Συρία χρειάζεται απεγνωσμένα μια διαρκή εκεχειρία την οποία θα σέβονται όλες οι πλευρές και η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη πολιτικής λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων δια της διαδικασίας της Γενεύη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, που θα φέρει την ειρήνη στη χώρα μια για πάντα. Μετά από τα βάσανα που υπέστησαν, οι Σύριοι δεν αξίζουν τίποτε λιγότερο».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε σε μήνυμά της το πρωί του Σαββάτου πως το χτύπημα «ήταν αναγκαίο και κατάλληλο ώστε να διαφυλάξει την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας στη χρήση χημικών όπλων και να προειδοποιήσει το συριακό καθεστώς από περαιτέρω παραβιάσεις». 

«Υποστηρίζουμε το ότι οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι εταίροι μας ανέλαβαν τις ευθύνες τους ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε η καγκελάριος. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε στο πρώτο του σχόλιο πως «η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη».

Ο Ταγιάνι περιορίστηκε στο Twitter να δηλώσει πως η Ευρώπη «πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως τα δεινά του λαού της Συρίας», λέγοντας πως τη Δευτέρα θα διεξαχθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.