Οι ΗΠΑ αναρωτιούνται: «Αποστολή εξετελέσθη» - αλλά με ποιο στόχο;
Τα ερωτήματα γύρω από την συριακή κρίση δεν λιγόστεψαν με το πλήγμα ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας
Καθώς αρχίζει να «κάθεται η σκόνη» από τα πλήγματα ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας εναντίον θέσεων του συριακού χημικού οπλοστασίου, αρκετοί στην Ουάσινγκτον αναρωτιούνται πώς η εξέλιξη προχωρά την όποια στρατηγική στο συριακό μέτωπο.
Το Reuters σημειώνει πως Μόλις πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη διεξαγωγή πυραυλικών πληγμάτων εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας για μια επίθεση με χημικά εναντίον των συριακού λαού. Ο Τραμπ έκανε το ίδιο και τώρα, έχοντας στο πλευρό του τους συμμάχους του της Γαλλίας και της Βρετανίας, σε μια επιχείρηση που στόχευε στο να αποτρέψει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από το να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα, αλλά που είναι απίθανο να τον απομακρύνει από την εξουσία.
Το σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Αποστολή Εξετελέσθη», χρησιμοποιώντας μια φράση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος την χρησιμοποίησε το 2003 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και η οποία τον ακολούθησε για το υπόλοιπο της προεδρίας του.
Πολλές ήταν οι φωνές στο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ οι οποίες διατύπωσαν την υποστήριξή τους για τις επιδρομές που αποφάσισε ο Τραμπ, όμως, που την ίδια ώρα επέκριναν την απουσία μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ για τη Συρία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήξη του επταετούς πολέμου, με ή χωρίς τον Άσαντ.
Επιπλέον, σχολιαστές θέτουν ερωτήματα για το μήνυμα πίσω από την τελευταία αυτή αεροπορική επιδρομή, η οποία σηματοδοτεί ότι οι σύμμαχοι της Δύσης δεν θα επιτρέψουν μια επίθεση με χημικά όπλα να μείνει ατιμώρητη, ωστόσο εκφράζουν ενδοιασμούς σχετικά με μια βαθύτερη εμπλοκή στην περίπτωση των επιδρομών με βαρέλια με εκρηκτικά που εξαπολύει η κυβέρνηση Άσαντ προκαλώντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.
«Προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα τελευταία πλήγματα.
«Το να αποσυνδεθούν οι αεροπορικές επιδρομές από μια ευρύτερη στρατηγική ίσως να είναι απαραίτητο, αλλά από μόνες τους δεν θα οδηγήσουν στη επίτευξη των αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή» πρόσθεσε ο Μακέιν.
Εξάλλου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αποσύρει τους σχεδόν 2000 Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν στη Συρία στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους και η διοίκησή του έχει αναστείλει τη στήριξη στους Σύρους αντάρτες, μια ένδειξη των προθέσεών του να αποδεσμευθεί από τη Συρία.
Ωστόσο φαίνεται πως αντέκρουσε ο ίδιος αυτό το μήνυμα ότι είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι προετοιμασμένοι να «επιμείνουν σε αυτήν την απάντηση» εάν ο Άσαντ δεν σταματήσει να κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.
Σκληρή αντίφαση
Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο επισήμανε ότι την ώρα που υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του όπως ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έπεισαν τον μεγιστάνα πρόεδρο να αποφύγει σκληρότερες ενέργειες, κάτι που εκείνος αρχικά επιθυμούσε, με το επιχείρημα ότι θα διακινδύνευαν μια κλιμάκωση με τη σύμμαχο του Άσαντ, τη Ρωσία, η αμερικανική διοίκηση δεν είναι κοντά στο να χαράξει μια συνολική στρατηγική για τον πόλεμο στη Συρία.
Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, εξήγησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελα να προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στην πολεμική μηχανή του Άσαντ αλλά εν τέλει κατέληξε στο να υποβαθμίσει τις εγκαταστάσεις με τα χημικά εν μέρει διότι του υπενθύμισαν ότι ένα τμήμα της εγχώριας πολιτικής βάσης του αντιτίθεται στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εμπλακούν βαθύτερα στο αδιέξοδο της Συρίας.
«Πρόκειται για μια σκληρή αντίθεση που εκείνος πρέπει να αντιμετωπίσει» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Κι ενώ η φερόμενη επίθεση με τα χημικά όπλα τοποθέτησε τη Συρία πλήρως στο ραντάρ του Τραμπ, ειδικοί σημειώνουν ότι είναι απίθανο να τον πείσουν να συνεχίσει την πορεία του στη Συρία πέρα της επικράτησης επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτους.
Άλλωστε, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν θέλουν να κατονομαστούν, λένε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης να απομακρύνει τον Άσαντ, που έχει επιβιώσει με την πολύτιμη στήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης.
«Δεν υπάρχει καμία απάντηση για το πρόβλημα του Άσαντ» δήλωσε ο Φίρας Μάκσαντ, ο διευθυντής του ιδρύματος Arabia που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Ο Άσαντ τα κατάφερε, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον και αυτό το κεφαλαιοποιεί».
Κι ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την αποκαλούμενη Διαδικασία της Γενεύης η οποία θα οδηγούσε σε μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, πολλοί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιμένουν ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει αποτύχει και είναι καιρός να επανεξεταστεί.
Από την πλευρά του ο Ντένις Ρος, που διετέλεσε σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή στην πρώτη του θητεία, υποστήριξε ότι τα αεροπορικά πλήγματα θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση στη Συρία.
Η προσέγγιση του Τραμπ, εξήγησε, «δεν έχει να κάνει με την ισορροπία των εξουσιών στη Συρία. Έχει να κάνει με τον ISIS και να αποτραπεί η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ».