Μία μικρή κίνηση που μπορεί να βάλει σε νέα αφετηρία το πόκερ στη Ρώμη για την αναζήτηση κυβέρνησης έκανε ο μεγάλος ηττημένος της κάλπης, το -μέχρι πρότινος κυβερνών- Δημοκρατικό Κόμμα (PD): Η προσωρινή ηγεσία του κόμματος, το οποίο μέχρι πρότινος επισήμως έλεγε ότι η θέση του είναι στην αντιπολίτευση, παρουσίασε τρία σημεία βάσης διαλόγου με άλλα κόμματα για συνεργασία. 

Αυτό έχει άμεση σημασία επειδή οι δύο ισχυροί παίκτες μετά τις εκλογές -το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι ντι Μάιο και η Λέγκα υπό τον Ματέο Σαλβίνι- βρίσκονται σε κόντρα για το εάν θα συγκυβερνήσουν: Τα μεν Πέντε Αστέρια αρνούνται να συνεργαστούν εάν στο σχήμα μπει και το συμμαχικό στη Λέγκα Forza Italia (δηλαδή, ο Μπερλουσκόνι) επειδή αυτό έκανε ισχυρότερο το δεξιό στρατόπεδο, η δε Λέγκα (που αποκλείει συνεργασία με τους Δημοκρατικούς) εκβιάζει τα Πέντε Αστέρια ποντάροντας στο ότι δεν έχουν εναλλακτική επειδή το PD ήθελε να μείνει εκτός. 

Η κίνηση λοιπόν του PD την Τρίτη, ακόμη κι αν δεν έχει αντίκρυσμα, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των Πέντε Αστεριών. Η Λέγκα υπολόγιζε επίσης πως, επειδή περιμένει να βγει κερδισμένη σε τοπικές εκλογές σε δύο περιφέρειες τον επόμενο μήνα, θα αποκτούσε ισχυρότερο χαρτί στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση. 

Την Τρίτη, ο προσωρινός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, αποφάσισε να θέσει, μέσω διαδικτύου, τρία βασικά σημεία πάνω στα οποία θεωρεί ότι μπορεί να βασιστεί ο διάλογος, με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τα κύρια σημεία που έθεσε είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των φτωχότερων οικογενειών, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, και η στήριξη της μεσαίας τάξης. «Ξεκινάμε και πάλι από συγκεκριμένες προτάσεις. Αφήνουμε σε άλλους τακτικισμούς, συγκρούσεις προσωπικές αλλά και εξουσίας», έγραψε ο Μαρτίνα στη σελίδα του στο Facebook.

Oι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των Πέντε Αστέρων, σε μια πρώτη τους αντίδραση, τόνισαν ότι πρόκειται για μια «χρήσιμη πρωτοβουλία», διότι «το κίνημά τους έχει ως κύριο σημείο αναφοράς τα συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες».

Από την μεριά του, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, δήλωσε σήμερα ότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, αναθέσει εντολή στην πρόεδρο της γερουσίας Ελισαμπέτα Καζελάτι (για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή διερευνητικού χαρακτήρα), είναι μια πολιτικός που «θα μπορούσε να κάνει καλή δουλειά».

Ο Σαλβίνι δεν απέκλεισε τη δυνατότητα να στηρίξει ένα νέο πρόσωπο για την πρωθυπουργία, το οποίο να μην είναι επικεφαλής κόμματος, υπό τον όρο να αποδεχθεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που να συμμερίζεται και η Λέγκα.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα αναμένεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, αναθέτοντας, πιθανότατα, ή μια διερευνητική εντολή, ή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που θα επιλέξει.