Ενισχυμένη παρουσία της Χεζμπολάχ δείχνουν τα αρχικά, τμηματικά στοιχεία από τις εκλογές στο Λίβανο, στις οποίες καταγράφηκε σημαντικά χαμηλή εκλογική προσέλευση -λιγότεροι από τους μισούς πήγαν να ψηφίσουν- με φόντο την απογοήτευση για το νέο εκλογικό πλαίσιο που για πολλούς ευνοούσε τα μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα στις πρώτες κάλπες μετά από εννέα χρόνια. 

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την έκβαση των εκλογών, ιδιαίτερα για την απήχηση της φιλοϊρανικής και καθαρά αντιισραηλινής Χεζμπολάχ: Ενδεικτική του ενδιαφέροντος του Ισραήλ ήταν, ήδη το πρωί της Δευτέρας, αναφορά του Ισραηλινού υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ.

Σε ξεκάθαρο μήνυμά του στο Twitter, o Ισραηλινός υπουργός έγραψε «Χεζμπολάχ = Λίβανος», προσθέτοντας: «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ξεχωρίσει το κυρίαρχο κράτος του Λιβάνου από τη Χεζμπολάχ και θα θεωρεί τον Λίβανο υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενέργεια από το έδαφός του».

Όσον αφορά τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τα αποτελέσματα της κάλπης, αναμένεται ο Σάαντ αλ Χαρίρι να αναδειχθεί ο σουνίτης πολιτικός με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο λιβανέζικο κοινοβούλιο των 128 εδρών και κατά συνέπεια είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου, παρότι το κόμμα του οδεύει να χάσει έδρες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα ως προς τη νομή της εξουσίας. Στην επόμενη κυβέρνηση, όπως και στην απερχόμενη, αναμένεται να εκπροσωπούνται όλα τα παραδοσιακά κόμματα. Η διαπραγμάτευση για τα κυβερνητικά αξιώματα προβλέπεται να διαρκέσει.

Υπολογισμοί -όπως εκείνοι του Reuters- εμφανίζουν την σιιτική Χεζμπολάχ και τους πολιτικούς της συμμάχους να παίρνουν πάνω από τις μισές έδρες -στην περιοχή των 67- κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί στο οριστικό αποτέλεσμα, θα δώσει σημαντική ώθηση στη Χεζμπολάχ στην ευρύτερη περιοχή. 

Για αρκετούς, η ισχυρή θέση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αντανακλά την άνοδο της ισχύος του Ιράν, από τη Βαγδάτη στη Δαμασκό κι από εκεί στη Βηρυτό. Η παράταξη αυτή χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εχθρός από εκείνη του Ισραήλ.

Πάντως, η εκλογική συμμετοχή περιορίστηκε στο 49,2%, από 54% στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί πριν από εννιά χρόνια.

Ένα χριστιανικό κόμμα, οι Λιβανέζικες Δυνάμεις, που εναντιώνεται στη Χεζμπολάχ, θεωρείται επίσης ένας από τους νικητές της χθεσινής διαδικασίας, καθώς σχεδόν διπλασιάζει τις έδρες του, στις 15 από τις οκτώ.