Σκηνικό πολέμου στήνεται στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και Συρίας επί συριακού εδάφους. Ιρανικές δυνάμεις -σύμφωνα με το Ισραήλ- εξαπέλυσαν ομοβροντία ρουκετών στα Υψίπεδα του Γκολάν κατά των ισραηλινών. Οι τελευταίοι απάντησαν με μπαράζ αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων κατά στόχων στη Συρία.

Οι εχθροπραξίες αυτές καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση της ήδη μεγάλης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν και την οποία κατήργησε εν μία νυκτί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν τουλάχιστον μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ του συριακού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν επίσης συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς και τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ερωτηθείσα, αν το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα ή προχώρησε σε επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου για να διακόψει τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να πλήξει συστήματα ραδιοεντοπισμού στη Δαμασκό, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο περί αυτού τούτη την στιγμή».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, ωστόσο βγήκαν κατόπιν απ’ αυτόν.

Η επίθεση των ιρανικών δυνάμεων

Iρανικές δυνάμεις στη Συρία εκτόξευσαν μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 20 ρουκέτες εναντίον θέσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε το ισραηλινό επιτελείο, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν θύματα και ότι ανταπέδωσε τα πυρά.

Ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, ανέφερε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας πως υπήρξαν μόνο περιορισμένες ζημιές και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τον τρόπο ανταπόδοσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα από άνδρες της ιρανικής ταξιαρχίας Αλ Κουντς εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο Γκολάν. «Ξέρουμε ότι προήλθαν από τη δύναμη Αλ Κουντς», είπε ο Κόρνικους, χωρίς να δώσει στοιχεία που ν’ αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ή περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ταξιαρχία Αλ Κουντς ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, την επίλεκτη δύναμη του ιρανικού καθεστώτος, και θεωρείται ότι είναι επιφορτισμένη να δρα στο εξωτερικό.

«Ο ισραηλινός στρατός παίρνει πάρα πολύ σοβαρά αυτή την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης, προσθέτοντας ότι «δεν ενημερωθήκαμε για τραυματίες».

Βρέθηκαν στο στόχαστρο πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν ισραηλινοί πολίτες, ανέφερε ο ίδιος.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται εδώ κι εβδομάδες για ενδεχόμενη ιρανική επίθεση από τη Συρία, πιθανόν με πυραύλους, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιδρομές στη συριακή επικράτεια, που αποδόθηκαν στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί Ιρανοί.

Πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων 24ώρων και ενώ ο Τραμπ προετοιμαζόταν να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως κατέγραψε «ασυνήθιστες» ιρανικές κινήσεις στη Συρία και έθεσε τις δυνάμεις του στο Γκολάν σε κατάσταση συναγερμού, εν αναμονή ιρανικής επίθεσης.

Ο αντισυνταγματάρχης Κόρνικους είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτές οι εκτοξεύσεις ρουκετών αποτελούσαν την ιρανική ανταπόδοση.

Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που είχε καταλάβει το 1967, στον πόλεμο των Εξι Ημερών. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί πάντα τμήμα της Συρίας την περιοχή αυτή. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον συριακό έλεγχο. Η Συρία και το Ισραήλ παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση.