Δριμύτατη επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες. Μιλώντας στην Καθημερινή, ο Άσαντ σημειώνει ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας παγκόσμιος πόλεμος νέου τύπου στη Μέση Ανατολή. 

«Ο Ερντογάν είναι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ίσως δεν είναι οργανωμένος, αλλά κλίνει προς αυτή την ιδεολογία, μια σκοτεινή ιδεολογία. Όταν οι τρομοκράτες έχασαν τον έλεγχο των διαφορετικών περιοχών και δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν την ατζέντα της Τουρκίας ή της Δύσης ή του Κατάρ ή της Σαουδικής Αραβίας, κάποιος έπρεπε να επέμβει. Σε αυτό το σημείο επενέβη η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ, μέσα από τις πρόσφατες επιθέσεις. Ταυτόχρονα επιστρατεύθηκε ο Ερντογάν, κυρίως από τις ΗΠΑ, για να κάνει την κατάσταση πιο σύνθετη.»

Ο ίιδος απορρίπτει τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων, λέγοντας ότι τα χημικά που είχε η Δαμασκός παραδόθηκαν το 2013.

Για τις ΗΠΑ του Τραμπ σημειώνει ότι «η μόνη αποστολή που έφεραν εις πέρας στη Συρία ήταν η στήριξη τρομοκρατών», αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος. Για το κατά πόσο θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Τραμπ, απορρίπτει επίσης αυτή την πιθανότητα, θεωρώντας τον αμερικανό πρόεδρο αναξιόπιστο, αλλά και έρμαιο του βαθέος, «του αληθινού», κράτους, «που έχει τον έλεγχο κάθε αμερικανού προέδρου», τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια.

Κατά τον Άσαντ, η σταθερότητα στη Συρία μπορεί να αποκατασταθεί σε λιγότερο από ένα έτος, εφόσον δεν υπάρχουν εξωτερικές παρεμβάσεις. «Για εμάς τρομοκράτες είναι ο στρατός του Ερντογάν, είναι ο αμερικανικός στρατός, αλλά και ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας» σημειώνει επίσης, ενώ απαριθμώντας τους συμμάχους της Συρίας αναφέρει το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, που έδωσε πολιτική στήριξη στη Δαμασκό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.