Δεν έχασε την ευκαιρία να λοιδορήσει την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να επιτεθεί στους οίκους αξιολόγησης -την ώρα που η τουρκική λίρα πέφτει όλο και χαμηλότερα. 

Θέλοντας να σχετικοποιήσει την σημασία των οίκων αξιολόγησης, ο Τούρκος πρόεδρος ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ως... απόδειξη της αναξιοπιστίας τους τις ελληνικές αναβαθμίσεις. 

Σε ομιλία του την Παρασκευή, ο Ερντογάν μίλησε για τους «ακροβάτες», όπως τους χαρακτήρισε, οίκους αξιολόγησης. ενώ χρησιμοποίησε την Ελλάδα προκειμένου να υποβαθμίσει την αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης.

«Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες» είπε.

«Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά» προσέθεσε, με το ακροατήριο να χειροκροτεί.

«Με συγχωρείται, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων» προσέθεσε. 

Και για να μην αιωρείται καμία αμφιβολία, διευκρίνισε: «Για την Ελλάδα λέω». 

Κατρακύλησε η τουρκική λίρα

Προηγουμένως, σημειώνεται, το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο ενώ χθες είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα.

Η νέα πτώση ακολούθησε τις προηγούμενες δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον των επιτοκίων. 

«Εάν ο λαός μου πει να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο στις εκλογές, δηλώνω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας», είπε ο Ερντογάν στην 'Αγκυρα, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου. «Επειδή η πεποίθησή μου είναι: τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών», σημείωσε σε ομιλία που έκανε σε επιχειρηματίες.