Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα παλαιστινιακά εδάφη στην περίμετρο που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ, καθώς εγκαινιάζεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που έχει εξαγριώσει τους Παλαιστίνιους. Οι Ισραηλινές αρχές ασφαλείας πετιούν φυλλάδια στους κατοίκους, λέγοντάς τους ότι διακινδυνεύουν τις ζωές και το μέλλον τους με αυτές τις πράξεις.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ, κόρης του προέδρου τω ΗΠΑ, αλλά και διπλωματικών αντιπροσωπειών από χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Το «παρών» θα δώσουν επίσης οι πρόεδροι της Γουατεμάλας και της Παραγουάης, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν να μεταφέρουν τις πρεσβείες των χωρών τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξουν μια προσωρινή πρεσβεία στο υπάρχον κτίριο του προξενείου. Αργότερα θα αναζητηθεί νέο σημείο και κτίριο για την οριστική μεταφορά όλης της πρεσβείας που σήμερα λειτουργεί στο Τελ Αβίβ. Η απόφαση του προέδρου Τραμπ συμπίπτει -και όχι τυχαία- με τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τον Μάρτιο, οπότε ο Τραμπ γνωστοποίησε την απόφασή του: τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, κυρίως στην περίμετρο που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους δηλώνουν ότι νομιμοποιούνται να προστατέψουν την ασφάλεια των πολιτών τους. Το στάτους κβο της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στη διένεξη του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η κυριαρχία των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται διεθνώς και σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία του 1993, το τελικό καθεστώς της πόλης θα συζητηθεί σε μελλοντική φάση των ειρηνευτικών επαφών. Υπενθυμίζεται ότι το 1967, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το Ισραήλ προσάρτησε από την Ιορδανία τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Η κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θεωρήθηκε παράνομη και καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα.