Σάλο στην Ισπανία και χιλιάδες μηνύματα (ειρωνικά και μη) προκαλεί η είδηση ότι ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας (κάποτε φίλος του Αλέξη Τσίπρα) και η σύντροφός του Ιρένε Μοντέρο (εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος) αγόρασαν σαλέ λίγο έξω από τη Μαδρίτη έναντι του ποσού των 600 χιλιάδων ευρώ. Πήραν μάλιστα και δάνειο από τράπεζα συνολικού ύψους 540.000 ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια.

Ο Ιγκλέσιας είχε δηλωμένες από το 2016 καταθέσεις 123.000 ευρώ στην τράπεζα ING Direct. Επίσης διαθέτει μία αγροτική κατοικία στην Άβιλα (αγορά του 2013 αξίας 13.814,12 ευρώ) και μία μηχανή. Η Μοντέρο, δηλώνει ετήσια βουλευτική αμοιβή 76.903,74 ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο οι τραπεζικές καταθέσεις της ανέρχονταν σε 19.000 ευρώ, ενώ δηλώνει ιδιοκτήτρια ενός τροχόσπιτου.

Σύμφωνα με το περιοδικό OK Diario, που αποκάλυψε την αγορά, η νέα κατοικία διαθέτει χώρους 250 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων με πισίνα.

Οι χρήστες του Twitter έσπευσαν να θυμηθούν ένα παλαιό tweet του ίδιου του Ιγκλέσιας, ο οποίος το 2012, κατακεραύνωνε τον τότε υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος (νυν αντιπροέδρος της ΕΚΤ) για την αγορά ρετιρέ έναντι 600.000 ευρώ.  «Θα παρέδιδες την οικονομική πολιτική της χώρας σε έναν υπουργό που δαπανά 600.000 ευρώ για ένα πολυτελές ρετιρέ;» αναρωτιόταν τότε ο Ιγκλέσιας.

Πηγές των Podemos αντιτείνουν πως πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις: η μεν κατοικία των Ιγκλέσιας-Μοντέρο προορίζεται για πρώτη κατοικία, ενώ η αγορά του πρώην υπουργού ήταν καθαρά μία κίνηση επενδυτική. Πάντως στο Twitter, τα ειρωνικά σχόλια περίσσεψαν. «Άνθρωποι του λαού αγόρασαν βίλα. Με μισθό τρεις φορές τον βασικό. Σίγουρα θα ξεπληρώσουν το σπίτι με crowdfunding» έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

«Τυπική λογική μαρξισμού για τον Ιγκλέσιας: Κάνε αυτό που λέω, αλλά όχι αυτό που κάνω» έγραψε ένας άλλος.