Η συμφωνία μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για συγκυβέρνηση είχε κλείσει εδώ και ημέρες, και πλέον τα δύο κόμματα κατέληξαν στο ποιος θα γίνει πρωθυπουργός: Ο νομικός και «ακομμάτιστος» Τζουζέπε Κόντε επιβεβαιώθηκε, όπως ακουγόταν εδώ και ημέρες, πως θα είναι ο επικεφαλής του επόμενου κυβερνητικού σχήματος. 

Η εξέλιξη, αν ευοδώσει η επιλογή Κόντε -και, μέχρι στιγμής, τίποτε δεν δείχνει προς το αντίθετο ενδεχόμενο- βγάζει την Ιταλία από το πολιτικό αδιέξοδο που ξεκίνησε μετά την κάλπη της 4ης Μαρτίου και φέρνει στη Ρώμη την πρώτη «λαϊκιστικοδεξιά» κυβέρνηση Λέγκας και Πέντε Αστέρων.

 Τον Κόντε ανακοίνωσε δημόσια ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων (M5S) μετά την συνάντησή του το απόγευμα της Δευτέρας με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζο Ματαρέλα.

Το όνομα του πρωθυπουργού ήταν εξαρχής το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο στις συνομιλίες με Λέγκας και M5S (το πρώτο ήταν ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε αποφασίσει τελικά να βγει από το παιχνίδι -κάτι που άνοιξε τελικά προ δεκαημέρου την πόρτα για να υπάρξει όντως συγκυβέρνηση). 

Ο Τζουζέπε ντι Κόντε θεωρείται έγκριτος ακαδημαϊκός σε πολλά πεδία της νομικής επιστήμης, ωστόσο δεν έχει την παραμικρή πολιτική εμπειρία. 

Ο ντι Μάιο προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες πως η επιλογή ενός τέτοιου προσώπου φέρνει τεχνοκρατική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας όταν ανακοίνωσε το όνομα πως ο Κόντε «θα ηγηθεί πολιτικής κυβέρνησης».