Ο κύβος ερρίφθη: Η Ιταλία έχει εντολοδόχο πρωθυπουργό, τον Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θα ηγηθεί της -καινοφανούς για τα ιταλικά δεδομένα- συγκυβέρνησης Πέντε Αστέρων (M5S) και Λέγκας. 

Ο Κόντε ανέβηκε την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο και πήρε, όπως αναμενόταν, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «πρέπει να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή τοποθέτηση της Ιταλίας». 

H διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη ή Τετάρτη). 

Το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ακόμη εντελώς έτοιμο και κρισιμότατη θεωρείται η θέση του υπουργού Οικονομικών -ειδικά δεδομένων των ανησυχιών στην υπόλοιπη Ευρωζώνη για τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης. 

Οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Κόντε και Ματαρέλα, η οποία, ακριβώς για αυτό, μόνο τυπική δεν ήταν -η συνάντηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες.

Όσον αφορά την ονοματολογία γύρω από το υπουργείο Οικονομικών, στη Ρώμη ακούγεται τις τελευταίες ημέρες ο Πάολο Σαβόνα. Η Λέγκα επιμένει ιδιαίτερα στον Σαβόνα, ο οποίος θεωρείται μεν καταρτισμένος ωστόσο στο παρελθόν έχει εκφράσει ισχυρές επικρίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Κυβέρνηση αλλαγής - Να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή μας θέση»

Στο σύντομο διάγγελμά του βγαίνοντας από την συνάντηση με τον Πρόεδρο, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ανέφερε πως δέχθηκε με επιφύλαξη (όπως είναι το τυπικό) την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

«Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας» τόνισε.

«Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους» συνέχισε.

Ο Κόντε υπογράμμισε επίσης: «Θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού».