Η Ιταλία πιστεύει ότι έχει βρει τον επόμενό της πρωθυπουργό στο πρόσωπο του ακαδημαϊκού Τζουζέπε Κόντε όμως, χωρίς ακόμη να έχει προλάβει καν να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο «εκλεκτός» βρίσκεται την Τρίτη αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης για το αν... ξεκινά με ψέματα για το ποιόν του. 

Τα δύο ιταλικά κόμματα που πρόκειται να συγκυβερνήσουν, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι ντι Μάιο και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, έψαχναν μία «τρίτη» προσωπικότητα να ηγηθεί της καινοφανούς (για τα ιταλικά δεδομένα) συγκυβέρνησής τους και τη Δευτέρα ανακοινώθηκε επίσημα πως εισηγήθηκαν τον Κόντε στον Πρόεδρο. 

Ο Τζουζέπε Κόντε είναι, τυπικά, ακομμάτιστος (αν και κινείται στο περιβάλλον του M5S) και δεν έχει απολύτως καμία πολιτική εμπειρία. Όμως έχει να επιδείξει λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, έχοντας στο βιογραφικό του διάφορα περάσματα από μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ -όπως του New York University, όπου και όπως έγραφε το βιογραφικό του που εμφανίστηκε στο site της Βουλής «τελειοποίησε τις νομικές του γνώσεις». 

Ή τουλάχιστον έτσι άκουγαν οι Ιταλοί τις τελευταίες ημέρες. 

Επειδή το πρωί της Τρίτης Αμερικανός δημοσιογράφος (ο ανταποκριτής των NYT στην Ιταλία) υποστήριξε ότι το όνομα του Τζουζέπε Κόντε δεν εμφανίζεται πουθενά στις λίστες του New York University ούτε ως διδάσκων ούτε ως φοιτητής. 

Το ίδιο το Πανεπιστήμιο στη συνέχεια το επιβεβαίωσε, όπως γράφει η Repubblica, αλλά σημείωσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμμετείχε σε άλλες διοργανώσεις για τις οποίες δεν κρατούνται στοιχεία. To ιταλικό ειδησεογραφικό AdnKronos ανέφερε στη συνέχεια πως η θολή αναφορά του Κόντε στο βιογραφικό του αφορούσε καλοκαιρινή διοργάνωση προ ετών.

Ανάλογο πρόβλημα ανακάλυψαν στη συνέχεια οι Ιταλοί δημοσιογράφοι σε σημείο του βιογραφικού τού Κόντε που μιλούσε για πέρασμα από το Internationales Kulturinstitut στη Βιέννη. Το οποίο ωστόσο είναι απλώς κέντρο γλωσσών στην αυστριακή πρωτεύουσα -και βασικά, διδάσκονται μόνο γερμανικά. Το ινστιτούτο, όταν ρωτήθηκε από την Corriere, ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει στοιχεία φοιτητών επικαλούμενο το πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά επιβεβαίωσε πως ουσιαστικά διδάσκει μόνο «κανονικά» γερμανικά και δεν έχει προγράμματα για γερμανική νομική ορολογία (κάτι που ίσως να σήμαινε κάτι στο βιογραφικό ενός ακαδημαϊκού της νομικής επιστήμης). 

Και από εκεί ξεκίνησαν διάφοροι να αμφισβητούν πολλά άλλα σημεία της μέχρι τώρα πορείας του Κόντε, όπως την εμπλοκή του στη νομική υπεράσπιση μίας οικογένειας που ήθελε να λάβει η άρρωστη κόρη τους θεραπεία τύπου «Stamina» -μεθόδου με αντισταμινικά, την οποία όμως απορρίπτει ως ανεδαφική σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα.

Τα πράγματα δεν βοήθησε το ότι στη συνέχεια το λήμμα για τον Κόντε στην Wikipedia κατέβηκε για λίγη ώρα και έπειτα επανεμφανίστηκε χωρίς τις επίμαχες αναφορές. 

Το M5S υπερασπίστηκε έπειτα από όλα αυτά την επιλογή του, λέγοντας πως ο Κόντε ήταν ακριβής στο βιογραφικό του και ποτέ δεν υποστήριξε ότι, για παράδειγμα, πήρε δίπλωμα από το New York University, και απέδωσε όλη την συζήτηση «στον τόσο φόβο για την κυβέρνηση της αλλαγής».